Confidenţialitate

INFOMANIA • 21 octombrie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După o ședință avută pe tema situației epidemiologice tot mai grave, șeful statului a declarat că în România s-a “declanșat o catastrofă” sanitară. Klaus Iohannis a reluat îndemnul ca populația să se vaccineze anti-Covid.

De luni, toți elevii vor intra pentru două săptămâni în vacanță.

Circulația pe timpul nopții ar urma să fie restricționată pe timpul nopții pentru persoanele nevaccinate. Dintre acestea, exceptate pot fi doar cele care prezintă o declarație pe proprie răspundere, iar deplasarea este absolut necesară sau în interes de serviciu. Masca va redeveni obligatorie peste tot, inclusiv pe stradă, iar certificatul sanitar va fi solicitat la majoritatea activităților.

Lista restricțiilor trebuie definitivată de experții din Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Premierul interimar Florin Cîțu a transmis că vor fi căutate soluții legislative astfel care să asigure intrarea în vigoare a noilor reguli. Autoritățile au raportat peste 17.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2 și peste 400 de decese asociate Covid, inclusiv al unui adolescent de 16 ani. Aproape 1.800 de pacienţi sunt la Terapie Intensivă.

În Capitală, unde rata contaminărilor a depășit pragul de 16,5 cazuri la mia de locuitori, polițiștii vor spori controalele atât în zonele aglomerate, cât și în zona restaurantelor din mall-uri, unde certificatul sanitar este obligatoriu pentru a lua masa.

Un nou maraton al vaccinării se va desfășura în București în acest sfârșit de săptămână, la centrele de la Romexpo, Circul Metropolitan, Biblioteca Națională, Palatul Copiilor, Liberty Mall și Centrul Seniorilor, unde vor fi administrate serurile Pfizer, Moderna sau cel în doză unică de la Johnson&Johnson.

Centrele vor fi deschise non-stop, iar persoanele cu schemă completă primesc tichete de masă în valoare de 100 de lei. Vaccinarea la nivel național a atins un nou record zilnic al ultimelor luni. Aproape 44.000 de persoane s-au vaccinat pentru pentru prima dată. 27.000 de români și-au făcut supra-rapelul.

Patriarhia Română le-a cerut enoriașilor să ia în serios boala Covid. Biserica Ortodoxă a luat poziție după ce doi înalți prelați, arhiepiscopul de Giurgiu și cel al Tomisului, anume Ambrozie și Teodosie, au îndemnat recent la boicot.

Pelerinajul de sărbătoarea Sfântului Dumitru ia startul, joi, la București. Organizatorii spun că vor fi respectate cu strictețe regulile sanitare. La slujbe vor putea participa cel mult 70 de persoane.

Primăria Oradea a anunţă că timpul de aşteptare pentru programarea unei înmormântări a crescut la aproape o săptămână, având în vedere numărul foarte mare de decese. Groparii lucrează fără încetare.

De săptămâna viitoare, municipalitatea orădeană va distribui locuri de veci în parcela nouă a cimitirului orașului, unde se pot face săpături cu utilajele. Pentru a face faţă situaţiei, autoritățile vor pune la dispoziţie camere frigorifice, tariful fiind plafonat la 300 de lei.

Agenția Reuters scria, miercuri, că activitatea firmelor de pompe funebre a crescut cu 50% în România, în condițiile în care, în octombrie, un om a murit de Covid la fiecare 5 minute. Certificatul sanitar devine obligatoriu pentru desfășurarea meciurilor de fotbal. Federația de profil le-a transmis cluburilor că, de joi, înainte de fiecare partidă, trebuie să facă dovada că jucătorii și membri staff-urilor sunt vaccinați, au un test negativ recent sau au trecut prin boală.

În Bulgaria vecină, autoritățile înăspresc restricțiile pentru a ține sub control pandemia. Certificatul sanitar devine obligatoriu aproape peste tot. Vizitele în spitale și competițiile sportive au fost suspendate la sud de Dunăre. Universitățile au trecut la cursuri online.

De la 1 noiembrie, Austria va impune certificatul sanitar la locul de muncă. Aprobată de coaliţia de guvernământ de la Viena, măsura a fost anunţată în aceeaşi zi în care ţara a înregistrat cel mai mare număr de contagieri din acest an, mai mult de 3.700. În prezent, în Austria certficatul sanitar este obligatoriu la restaurant, la cinematograf, la teatru și pe arenele sportive.

În Rusia, perioada 30 octombrie – 7 noiembrie a fost declarată săptămână de concediu plătit din ordinul președintelui Vladimir Putin. Perioada poate fi extinsă de guvernatorii regionali în funcție de situația epidemiologică locală. Liderul de la Kremlin a cerut ca vârstnicii și persoanele cu boli cronice să se autoizoleze. Rusia a raportat puțin peste o mie de decese asociate Covid, ceea ce reprezintă un nou record negativ absolut.

Dincolo de Atlantic, toți funcționarii publici din metropola americană New York vor fi obligaţi să se vaccineze. Polițiștii și pompierii au primit un răgaz de 10 zile pentru a se conforma.

În Brazilia, comisia parlamentară care a anchetat gestionarea pandemiei l-a învinuit pe președintele Jair Bolsonaro de crime împotriva umanității. Raportul va fi supus votului pe 26 octombrie. Dacă va fi adoptat, rechizitoriul va fi înaintat procurorului general. Brazilia a înregistrat peste 600.000 de decese asociate Covid, fiind depășită doar de Statele Unite, cu aproape 750.000 de cazuri mortale.

Autoritățile israeliene sunt în stare de alertă din cauza identificării unui caz de infectare cu noua variantă a tulpinii Delta. Un băiat de 11 ani a fost testat pozitiv după o recentă călătorie în Republica Moldova.

În Marea Britanie, unde această tulpină se răspândește rapid, guvernul refuză reinstituirea de restricții în contextul înmulțirii infecțiilor. Autoritățile de la Londra au raportat 50.000 de cazuri, pentru a doua oară într-o săptămână. Vaccinarea rămâne principala strategie de apărare în fața noului val pandemic din Regat.

Cele mai mari site-uri lituaniene de știri au anunţat că nu mai permit comentarii publice la articolele lor despre Covid pentru a lupta împotriva valului de teorii ale conspiraţiei și a dezinformării răspândite de antivaccinişti. 70% dintre adulţii din Lituania au fost vaccinaţi complet, o rată mai mare decât cea a multor ţări vecine din Europa Centrală şi de Est, dar numărul infecțiilor a crescut în ultimele zile.

Toţi jucătorii de tenis care doresc viză pentru a concura la Australian Open vor trebui să fie vaccinaţi cu ambele doze împotriva Covid, au anunţat autoritățile de la Antipozi. Australia şi-a închis graniţele pentru o perioadă de 18 luni, dar au existat câteva excepţii. Cel mai probabil, turismului va fi reluat în prima parte a anului viitor.

Aflată sub asediul celui de-al 4-lea val pandemic, România își caută în continuare un guvern cu puteri depline care să gestioneze criza sanitară. Dacian Cioloș nu a reușit să obțină în Parlament votul de învestire pentru guvernul său monocolor USR. Cabinetul a obținut 88 de voturi din cele 234 câte ar fi fost necesare.

Pe cale de consecință, președintele Klaus Iohannis a cheamat la noi consultări politice pentru desemnarea unui premier. Discuțiile sunt programate la Palatul Cotroceni, astăzi, începând cu ora 11.00.

Liberalul Florin Cîțu s-a declarat pregătit să negocieze cu toate forțele politice, în afară de AUR, pentru formarea unui guvern cu premier dat de PNL, cel mai probabil el însuși, după cum au declarat unele voci liberale.
Un asemenea scenariu ar elimina USR din schema politică, întrucât Uniunea insistă că nu îl acceptă pe Florin Cîțu la conducerea unui executiv de coaliție.

“Nu trebuie să stăm foarte mult în persoana primului ministru. Trebuie să existe flexibilitate”, a opinat aseară liderul UDMR, Hunor Kelemen, într-o ediție specială a Știrilor Europa FM.

Surse politice susțin că Florin Cîțu ar putea găsi susținere la PSD, formațiunea care a depus moțiunea prin care guvernul său a fost destituit în urmă cu două săptămâni. Declarativ, social-democrații vor alegeri anticipate după depășirea situației sanitare.

Aflat în spatele gratiilor, opozantul rus Alexei Navalnîi a obținut Premiul Saharov pentru libertate de gândire, distincție acordată anual de Parlamentul European. Președintele forului legislativ comunitar, David Sassoli, a susținut că Alexei Navalnîi a contribuit la expunerea abuzurilor și corupției de la Kremlin, curaj pentru care a fost otrăvit și, mai apoi, încarcerat într-o colonie penitenciară.

Un singur ofertant s-a înscris pentru proiectarea şi execuţia secţiunii Boiţa-Cornetu a Autostrăzii Sibiu – Piteşti, a anunţat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Traseul măsoară 30 de kilometri şi include şapte tuneluri.

Procurorii nemțeni au reținut un bărbat suspectat că şi-a ucis fiica, dată dispărută în urmă cu 15 ani. Atunci, fata avea cinci ani. Anchetatorii au găsit acum rămăşiţele victimei, în curtea casei familiei.

Doi inspectori ai Fiscului constănțean au fost prinşi în flagrant pe când au primeau câte 4.000 de lei de la administratorul unei firme. Ambii au fost reținuți. Inspectorii au pretins banii în schimbul unor concluzii favorabile după un control fiscal.

Aflat la București miercuri, șeful Pentagonului a declarat că securitatea regiunii Mării Negre se regăsește între interesele Statelor Unite ale Americii. Potrivit lui Lloyd Austin, administrația de la Washington va continua să furnizeze asistență pentru întărirea flancului estic al NATO în fața amenințărilor Rusiei.

La sfatul medicilor, care i-au recomandat o perioadă de odihnă, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și-a anulat o vizită planificată în Irlanda de Nord. În vârstă de 95 de ani, suverana se află de aproape şapte decenii pe tronul Regatului Unit.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu va participa la Conferinţa mondială dedicată schimbărilor climatice, găzduită de orașul scoțian Glasgow între 31 octombrie și 14 noiembrie. Kremlinul susține că că dosarul luptei împotriva încălzirii globale rămâne o ”prioritate” a Rusiei, unul dintre cei mai mari poluatori din lume.

Bitcoin a depăşit un nou prag istoric, de 66.000 de dolari pe unitate. Criptomoneda, care în urmă cu 12 ani valora mai puțin de un dolar, profită în ultimele săptămâni de lansarea primului fond indexat legat de cursul său la Bursa din New York. Autorităţile de reglementare ezită să se poziţioneze în subiectul criptomonedelor, a căror reţea descentralizată este dificil de controlat.

În Liga Campionilor, Chelsea a învins Malmo cu 4-0. Cu același scor, Bayern s-a impus în fața Benficăi. Manchester United a bătut Atalanta, scor 3-2. FC Barcelona a câştigat primele sale puncte în acest sezon al Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins cu 1-0 pe Dinamo Kiev, echipă antrenată de Mircea Lucescu. După eşecuri la scor de forfait cu Bayern Munchen (acasă) şi cu Benfica (deplasare), catalanii au rămas în cursa pentru calificarea în optimi graţie golului marcate de Gerard Pique (‘36).

În optimile de finală ale turneului de tenis de la Moscova, Simona Halep (19 WTA) o va înfrunta, joi, pe rusoaica Veronika Kudermetova (32 WTA). Startul partidei va fi dat după ora 18 și 30 de minute, au anunțat organizatorii Kremlin Cup. Cele două s-au mai întâlnit o singură dată, anul acesta la Australian Open, când Simona Halep s-a impus categoric.

Gabriela Ruse (83 WTA) a primit un wild card pentru Transylvania Open. Turneul, care va fi organizat la Cluj-Napoca în perioada 25 – 31 octombrie, le va avea pe tabloul principal pe Simona Halep și Emma Răducanu.

Gimnastul Marian Drăgulescu a ratat prezența în finala de sărituri, singurul aparat la care a concurat la Campionatele Mondiale de gimnastică artistică din Japonia. Este ultima competiție din carieră la care participă sportivul tricolor, în vârstă de 40 de ani. Debutantă la o ediție a Mondialelor, Maria Ceplinschi va evolua, joi, în finala la individual-compus.

Vremea va continua să se încălzească, devenind caldă pentru această dată, chiar deosebit de caldă în regiunile nordice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 14…15 grade pe litoral şi 22…23 de grade în Moldova. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară în vestul şi nord-vestul ţării, unde izolat va ploua. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări la munte, în special în zona înaltă, şi cu viteze mai mici în Crişana, Dobrogea şi Moldova. Dimineaţa, local în zonele joase se va semnala ceaţă.

La București, vremea se va menţine frumoasă şi va continua să se încălzească, devenind caldă pentru această dată din an. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 de grade. Dimineaţa vor fi condiţii de ceaţă.

La munte, vremea va continua să se încălzească. Cerul va fi variabil, cu înnorări noaptea în zona Carpaţilor Occidentali, unde pe alocuri va ploua. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în special în zona înaltă. Dimineaţa şi noaptea, pe văi şi în depresiuni, se va semnala ceaţă.