Confidenţialitate

INFOMANIA • 18 februarie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi

 • }nPeste o sută de mineri de la Livezeni au refuzat, aseară, să iasă din subteran, în semn de protest că salariile le vor fi plătite cu întârziere. Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvență. Lefurile minerilor din Valea Jiului vor fi achitate de Ministerul Muncii, până la sfârșitul lunii, prin Agenția Forței de Muncă. Protestatarii au aflat că salariile le mai sunt garantate doar 3 luni de acum înainte.
 • Miercuri a fost încă nouă zi cu proteste sindicale în Capitală și mai multe județe. La București s-a manifestat la Guvern, dar și la sediile PNL și USR-PLUS. Sindicaliștii cer un salariu minim decent și contestă înghețarea lefurilor în sistemul bugetar. “Orice majorare de venit trebuie făcută astfel încât economia să poată să o ducă şi să fie acompaniată de o creştere a puterii de cumpărare”, le-a transmis sindicaliștilor, aseară, ministrul Muncii, Raluca Turcan.
 • După o întrevedere avută, miercuri, cu premierul și cu ministrul Educației, studenții au criticat faptul că cei doi au rămas de neînduplecat și nu acceptă prelungirea gratuității pentru transportul cu trenul. Studenții spun că nu renunță la solicitare.
 • Într-un veritabil concurs de demagogie și cu o largă majoritate, aleșii au adoptat proiectul de lege prin care pensiile acestora vor fi eliminate, după 6 ani de la momentul introducerii, la inițiativa PSD. Anularea pensiilor parlamentare a fost prilej de bravură de la tribună. Deși prezenți în sala de plen, aleșii UDMR s-au abținut de la vot, denunțând ipocrizia colegilor de legislatură, întrucât pensiile aleșilor reprezintă sub 2% din totalul tuturor celor speciale. Următoarele pe “lista neagră” sunt pensiile primarilor.
 • Deputaţii au respins, miercuri, moţiunea iniţiată de opoziție împotriva ministrului Sănătăţii. Prin vocea deputatului Alexandru Rafila, PSD consideră că şi-a atins obiectivul de a aduce în atenţia opiniei publice faptul că Vlad Voiculescu nu reuşeşte să gestioneze în mod corespunzător criza Covid și problemele din spitale. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri seară, că o moțiune va fi depusă și împotriva ministrului Economiei, Claudiu Năsui.
 • Anchetele începute la Constanța după incendiul în care o femeie a murit sub privirile pompierilor arată că 3 angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență au intârziat nepermis de mult trimiterea autoscării care ar fi putut salva victima. Refugiată în balcon din cauza flăcărilor care îi cuprinseseră locuința, femeia a căzut în gol. Ministrul Internelor, Lucian Bode, a admis că inspectoratele pentru Situații de Urgență au în dotare doar 4 saltele pneumatice în toată țara.
 • Șeful statului se declară optimist că, până în vară, vom putea ieși din pandemie. Klaus Iohannis se bazează pe ritmul susținut de vaccinare la nivel național. România a depășit ieri pragul jumătații de milion de persoane vaccinate cu ambele doze, ceea ce le va asigura protecție maximă împotriva infecției. Au fost raportate peste 3.000 de reacții adverse, majoritate minore.
 • 600 de elevi şi aproape 500 de angajaţi din învăţământ au fost testați pozitiv la coronavirus. Ministerul Educaţiei a făcut bilanțul după o săptămână după redeschiderea unităților de învățământ.
 • Uniunea Europeană îşi intensifică achiziţia de vaccinuri împotriva coronavirusului, după ce a fost criticată pentru debutul lent al campaniei de imunizare. Producătorii ar urma să ofere blocului comunitar acces la seruri adaptate la noile mutații ale SARS-CoV-2. Agenţia antifraudă a UE va sprijini guvernele să depisteze vaccinurile contrafăcute de pe piaţa neagră.
 • Statele Unite au anunţat că vor achita, până la finalul acestei luni, peste 200 de milioane de dolari, bani pe care îi datorează Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. La cererea președintelui Joe Biden, noua administrație a reluat legăturile cu OMS, întrerupte în timpul mandatului predecesorului său Donald Trump.
 • În Marea Britanie, 90 de voluntari sănătoși, cu vârste între 18 și 30 de ani, se vor lăsa infectați de bunăvoie cu SARS-CoV-2, pentru ca experții să poată urmări mecanismele prin care coronavirusul se multiplică. Rezultate vor contribui la obținerea de tratamente eficace. În trecut, studii similare s-a făcut pentru gripă, malarie, febră tifoidă, holeră. Fiecare voluntar din program va primi 88 de lire pe zi.
 • Un antiviral nazal a blocat transmiterea SARS-CoV-2, într-o cercetare realizată pe dihori de experți americani. Compusul testat, o lipopeptidă concepută pentru a împiedica pătrunderea coronavirusului în celule, este ieftin de produs, are un termen de valabilitate mare şi nu necesită refrigerare.
 • Un botoșănean a murit din cauza unei supradoze de Paracetamol, medicament pe care l-a luat în cantități mari, crezând că are o viroză. În vârstă de 70 de ani, bărbatul a intrat în comă profundă, iar medicii nu l-au mai putut salva. Testul  a confirmat că avea Covid. Doctorii insistă că automedicația este contraindicată.
 • Minerii din Valea Jiului au protestat din cauza întârzieii salariilor. Complexul energetic se află în insolvență. Lefurile vor fi achitate, în perioada următoare, prin Agenția Forței de Muncă. Angajații au promisiunea că își vor mai primi lefurile doar în următoarele 3 luni.
 • Compania de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunţat că plata prin SMS a taxei de pod de la Cernavodă a fost suspendată temporar pentru clienţii Telekom, din cauza unor probleme tehnice. Când acestea vor fi remediate, încasare taxei va fi reluată.
 • În Ucraina, de joi se reiau meciurile de fotbal cu spectatori în tribune. Capitala Kiev găzduiește, în această, confruntarea de Europa League dintre Dinamo, echipa antrenată de românul Mircea Lucescu, și FC Bruges. Ora meciului a fost devansată din cauza gerului de la Kiev.
 • Irina Begu a fost eliminată de Bianca Andreescu din turneul Phillip Island Trophy, organizat în orașul australian Melbourne. Canadianca de origine română s-a impus după un meci echilibrat, care a durat două ore și jumătate.
 • Naţionala masculină de polo pe apă a reuşit prima sa victorie în turneul preolimpic din Olanda. România a învins Germania cu 12-7. În această seară, România va înfrunta Franţa.
 • Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut guvernului rus să îl elibereze de îndată pe opozantul Aleksei Navalnîi. Instanța de la Strasbourg argumentând a invocat riscuri pentru viaţa acestuia în detenţie. Moscova a respins categoria solicitarea, denunţând o ingerinţă inacceptabilă în afacerile sale interne.
 • Valorile termice diurne vor fi mai ridicate decât în mod normal pentru aceastã datã în jumãtatea sudicã a ţãrii, în timp ce în rest se vor situa în jurul mediilor multianuale, chiar uşor sub în nord-est. Temperaturile maxime se vor încadra de la -3…-2 grade în nordul Moldovei, pânã la 11…12 grade în Oltenia. Cerul va avea înnorãri în majoritatea regiunilor şi va mai ninge, în general slab cantitativ, la munte – în special în Carpaţii Meridionali, iar pe arii restrânse în rest, cu o probabilitate mai mare în sud, centru şi est se vor semnala precipitaţii slabe, mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în prima parte a zilei la munte, îndeosebi pe crestele Carpaţilor Meridionali, cu rafale de peste 80…90 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zãpada, dar temporar şi cu viteze mai mici, în general de 40…50 km/h în sud-vest, apoi în est şi sud-est. A nins peste noapte în București. În orele următoare, cerul va avea înnorãri şi trecãtor vor fi posibile precipitaţii slabe mixte. Vântul va sufla în general moderat spre searã (rafale de 30…35 km/h). Valorile termice diurne vor fi apropiate de mediile multianuale, astfel maxima va fi de 5…6 grade.