Confidenţialitate

INFOMANIA • 10 martie 2022: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Premierul Nicolae Ciucă a ordonat controale după ce panicați, șoferii din mai multe orașe s-au încolonat cu mașinile la benzinării. Multe dintre ele au rămas cu rezervoarele goale.

Pe rețelele de socializare s-a viralizat o imagine în care litrul de benzină și motorină afișat la o stație de alimentare MOL din orașul bihorean Beiuș costa mai mult de 11 lei. Patronul a declarat pentru portalul Bihoreanul că a cumpărat foarte scump acest lot de combustibil din Ungaria.

Potrivit Agerpres, din cauza unor probleme la o rafinărie din țara vecină, grupul MOL ar înregistra un deficit de carburanţi pe piaţa din România.

Cozi kilometrice de vehicule au fost și la București din cauza zvonisticii.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, consideră nejustificat episodul de panică pentru că România are suficiente rezerve de carburant.

România importă 70 la sută din necesarul de combustibili.

Companiile petroliere au pus scumpirile la pompă din ultima perioadă pe seama cotațiilor internaționale.

Barilul a atins pentru câteva ore pragul de 120 de dolari, înainte de a coborî la 105 dolari după ce Emiratele Arabe Unite şi Irakul au anunțat că vor contribui la creşterea producţiei.
Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, petrolul costa 90 de dolari.

Războiul de la nord de România intră în cea de-a treia săptămănă. Forţele ruse îşi continuă “operaţiunea ofensivă” de încercuire a capitalei Kiev, a comunicat Statul Major ucrainean.
Noi atacuri asupra orașelor Sumî şi Ohtîrka.

Autoritățile au acuzat trupele invadatoare că au bombardat un spital și o maternitate din Mariupol, prezentând imagini ale dezastrului. Aproape 20 persoane au fost rănite, între care și gravide aflate în travaliu.

Președintele ucrainean a făcut din nou apel la occidentali să impună o zonă de interdicție aeriană deasupra țării sale, pentru a opri atacurile aviației ruse.

Avertizând că Ucraina nu poate învinge Rusia de una singură, Volodimir Zelenski acuză Occidentul că ignoră, de fapt, comitarea atrocităților.

Potrivit Organizaţiei Națiunilor Unite, de la începutul ostilităților au fost uciși cel puțin 500 de civili.

ONU susține, totodată, că nu există probe care să susțină scenariul avansat de Moscova, conform căreia regimul de la Kiev ar fi dotat cu arme de distrugere în masă.

Turcia găzduiește, joi, negocieri pentru pace în Ucraina. Tratativele se vor purta în stațiunea Antalya, unde se vor așeza la masa dialogului, pentru prima dată de la izbucnirea războiului, șefii diplomațiilor rusă și ucraineană, Serghei Lavrov și Dmitro Kuleba.

Discuțiile anterioare s-au dovedit dificile, fiind convenite doar coridoare umanitare. Înțelegerile au fost încălcate de cele mai multe ori.
Peste

35.000 de civili au fost evacuați, într-o singură zi, din zonele de luptă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea, ieri, că este pregătit pentru discuții despre solicitarea Kremlinului de a recunoaște Crimeea ca parte a Rusiei și regiunile separatiste Donețk și Lugansk ca republici independente.

Alimentarea cu electricitate a centralei atomice de la Cernobîl şi a echipamentelor de securitate ale acesteia a fost întreruptă, a denunțat partea ucraineană. Agenția Internațională pentru Energie Atomică susține că situația nu are, pentru moment, un impact critic asupra siguranței sitului.

La Cernobîl, electricitatea ține în funcțiune instalația de circulație a apei care răcește cele aproape 20.000 de bare uzate de uraniu, stocate în apropierea reactoarelor. Reprezentanți ai Comisiei pentru Controlul Activităţilor Nucleare au precizat pentru Europa FM că măsurătorile efectuate la nivel naţional confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii, nefiind semnalate depășiri nici la nivelul teritoriului ucrainean.

Fondul Monetar Internaţional a aprobat, miercuri seară, un plan de asistenţă financiară de urgenţă destinată Ucrainei, în valoare de 1,4 miliarde de dolari, în contextul invaziei militare ruse. La rândul său, Banca Mondială a avertizat că efectele economice ale războiului din Ucraina, precum scumpirea alimentelor, ar putea provoca tulburări sociale în lume. Orientul Mijlociu şi Africa sunt cele mai predispuse la asemenea convulsii.

Pentru a preveni “o criză umanitară pe plan intern”, Ucraina a interzis exporturile de alimente esențiale precum grâu, porumb, zahăr și carne. O decizie care poate pune presiune și mai mare pe prețurile alimentelor în Europa.

Supusă unor sancțiuni economice fără precedent, Rusia anunţă că nu va „rămâne datoare”. Moscova plănuiește să răspundă în „zone sensibile” pentru occidentali.
Agenţia de rating financiar Fitch a retrogradat Rusia, anunţând un „risc iminent” de incapacitate de plată.

China şi-a exprimat „opoziţia puternică” faţă de izolarea Rusiei. Regimul de la Beijing consideră că Statele Unite şi aliații acestora au escaladat conflictul, iar sancțiunile “vor agrava şi mai mult diviziunea”.

Alăturându-se boicotului, compania olandeză Heineken opreşte producţia și vânzarea de bere în Rusia, iar producătorul de ţigarete Philip Morris a suspendat noile investiţii planificate pe piața din Rusia.

Centrul logistic european pentru ajutoare umanitare a devenit funcțional la Suceava, în incinta parcului industrial Bucovina. Primele TIR-uri cu donații au ajuns ieri acolo. Întins pe 13 hectare, hub-ul va facilita, în perioada următoare, transferul de ajutoare umanitare către Ucraina. Coordonarea activității se va face de la Bruxelles.

Europa FM se alătură eforturilor depuse de Organizația Salvați Copiii pentru a sprijini victimele de vârstă fragedă ale conflictului armat din Ucraina vecină. La numărul 8827, pot fi făcute donații de 2 euro prin SMS. Sprijin financiar poate fi oferit și online.

Ministerul Apărării de la București a respins speculația că în România ar fi fost relocate aparate de luptă ucrainene. MApN insistă că 14 elicoptere civile au ajuns la Ghimbav pentru servicii de mentenanță, conform contractelor în vigoare cu Ucraina, aparatele nefiind înarmate.

Mai mult de trei sferturi dintre români consideră că Rusia este responsabilă pentru actuala criză umanitară din Ucraina și, de aceea, sunt de acord cu sancțiunile economice care au fost impuse Moscovei. Potrivit celui mari recent sondaj INSCOP, războiul din Ucraina le-a dezvăluit românilor avantajele pe care le oferă apartenenţa la Alianța Nord-Atlantică.

PSD îi cere ministrului de Interne să suplimenteze urgent numărul centrelor de paşapoarte. În această perioadă, s-au format cozi mari la ghișee, unde se înghesuie românii care vor să aibă pașaport în caz că situația din Ucraina vecină se agravează. Social-democraţii îi mai propun lui Lucian Bode optimizarea condiţiilor tehnice privind înregistrarea programărilor online pe site-ul Direcţiei Generale de Paşapoarte.

Pentru a ține sub control prețurile la energie, Guvernul intenționează să repornească unele capacităţi de producţie ale Complexului Energetic Oltenia, închise anterior. Planul presupune angajări în Valea Jiului.

Sindicatele acuză Guvernul că modifică pe ascuns legea transparenţei decizionale în administraţie. Confederația Cartel Alfa acuză că documentul nu are avizul Consiliului Economic şi Social. De asemenea, proiectul nu s-a aflat în dezbatere publică.

După ce au oprit lucrul miercuri, cei aproape 400 de angajați ai Carfil Braşov, societate producătoare de armament şi tehnică militară din cadrul Romarm, au primit promisiunea că își vor primi salariile restante până la sfârșitul acestei săptămâni. Lefurile întârzie de două luni.

Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiate sesizările față de legea pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Uniunea Salvați România, care a contestat actul normativ, a depus o moțiune împotriva ministrului Justiției, Cătălin Predoiu. USR îi cere șeful statului să nu promulge legea înainte de avizul Comisiei de la Veneția, așteptat pe 19 martie.

Restricțiile au fost eliminate, dar formularul de localizare a pasagerului trebuie completat în continuare la intrarea în țară, până când va fi abrogată ordonanţa prin care s-a introdus. Potrivit unor surse politice, situația va fi reglementată în câteva zile.

În schimb, certificatul sanitar nu mai are vreo valoare în România întrucât nu mai este solicitat la evenimente sau la intrarea în mall-uri.

Bilanţul epidemiologic s-a menține peste pragul a 60 de decese asociate Covid și 4.000 de noi infecții cu SARS-CoV-2, adică o treime din cifrele raportate în urmă cu o săptămână, ceea ce confirmă tendința generală de scădere.

La nivel național, 5.000 de pacienți Covid sunt spitalizați, din care 600 de află la Terapie Intensivă.

“Coronavirusul nu a fost eradicat”, a atras atenţia premierul. Nicolae Ciucă propune să arătăm, prin exemplu personal, că respectăm recomandările şi ne protejăm în continuare.

Primăria Capitalei începe expertizarea a peste 200 de clădiri cu risc seismic. Edilul general Nicuşor Dan spune că este prima etapă în consolidarea imobilelor.

Americanul care a primit inima unui porc modificat genetic a supraviețuit doar două luni după transplant, au anunțat medicii. Operația a fost una în premieră mondială. Starea lui David Bennett s-a deteriorat rapid în ultimele zile, potrivit BBC.

Real Madrid s-a calificat în sferturile Ligii Campionilor după ce a învins Paris Saint Germain cu 3-1. Victoria echipei pariziene din tur, cu 1-0, s-a dovedit a fi insuficientă.

Manchester City a eliminat Sporting Lisabona după o remiză fără gol înscris. În tur, britanicii s-au impus cu 5-0.

În sferturile Champions League și-au mai asigurat prezența Liverpool și Bayern Munchen.

Dusan Uhrin a revenit în postul de antrenor al echipei Dinamo, înlocuindu-l pe Flavius Stoican. Rezilierea contractului s-a făcut după doar 8 etape în condiții amiabile, potrivit oficialilor din Șoseaua Ștefan cel Mare.

În acest sezon catastrofal, dinamoviștii – care au încheiat sezonul regular pe locul 14 – au mai fost antrenați de Dario Bonetti și de Mircea Rednic.

La turneul de tenis de la Indian Wells, Gabriela Ruse o întâlnește în runda inaugurală, joi, pe slovaca Kristína Kučová. Irina Begu se va duela cu jucătoarea cehă Kateřina Siniaková.
Simona Halep și Sorana Cîrstea vor evolua din turul al doilea al competiției californiene.

Principală favorită a turneului de la Indian Wells, Barbora Krejcikova nu va mai lua startul la competiția din California. Cehoaica a decis să se retragă din cauza unei accidentări. Locul său pe tabloul principal a fost luat așadar de frantuzoiaca Alize Cornet, în fața căreia Simona Halep trebuie să își ia revanșa după ce a eliminat-o la Australian Open.

Tenismenul Novak Djokovic va rata şi turneele din Statele Unite. Jucătorul sârb a anunţat pe reţele de socializare că nu poate participa din cauza faptului că nu este vaccinat anti-Covid, ceea ce contravine ceriţelor sanitare americane.

Conducerea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a aprobat delegaţia care va reprezenta România la cea de-a XV-a ediţie de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European FOTE Vuokatti. 28 de sportivi români vor concura la şapte dintre cele nouă discipline sportive din programul competiţiei, găzduite de localitatea finlandeză Vuokatti, în perioada 20-25 martie. Purtătorul de drapel al Team Romania pentru ceremonia de deschidere a fost desemnat biatlonistul David Folea.

O furtună de zăpadă s-a abătut asupra orașul turc Istanbul, perturbând transporturile. Peste 200 de zboruri au fost anulate pe cele două aeroporturi ale metropolei. Funcţionarii publici au fost rugaţi să rămână acasă joi și vineri.

Vremea va fi deosebit de rece, geroasă dimineața îndeosebi în depresiunile intramontane. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -3 și 5 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări și ninsori slabe, local la munte, în sud și est și cu totul izolat în rest. Vântul va avea intensificări în estul, sud-estul și vestul teritoriului, precum și în zonele de munte, cu viteze în general de 45…55 km/h, amplificând senzația de frig.

La București, vremea va fi deosebit de rece. Cerul va avea înnorări temporare și mai ales după-amiaza va ninge slab. Vântul va sufla slab și moderat, trecător cu unele intensificări, amplificând senzația de frig. Temperatura maximă va fi de 2…4 grade.

La munte, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales dimineața și noaptea. Cerul va fi variabil, cu înnorări și local ninsori slabe, îndeosebi în Carpații Orientali și Meridionali. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, amplificând senzația de frig.