Confidenţialitate

INFOMANIA • 1 aprilie 2021: Tot ce trebuie să știi la început de zi | PODCAST

  • De la miezul nopții, Timișoara a ieșit din caratină. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis să nu mai prelungească măsura nici în localitățile Ghiroda, Moșnița Nouă, Dumbrăvița și Giroc. În zona Timișoarei, vor intra în vigoare regulile recent stabilite la nivel național pentru localitățile cu o incidență ridicată a infecțiilor cu SARS-CoV-2, anume programul agenților economici se încheie la ora 18.00, iar circulația devine interzisă după ora 20.00. Excepțiile trebuie argumentate cu declarație pe proprie răspundere.
  • Contestatarii restricțiilor au protestat, și miercuri seară, în București și alte câteva orașe ale țării. Amploarea manifestațiilor a continuat să scadă. În Piața Victoriei, s-a cerut demisia guvernului. Ca şi în serile precedente, protestatarii au denunțat o “dictatură sanitară”.
  • Mai mulți tineri care au participat, marți seară, la protestele de la Brăila, susțin că au fost agresați în sediul Poliției. Anchetatorii au deschis dosar penal sub acuzația de purtare abuzivă. Procurorii fac cercetări. Jandarmeria Brăila a susținut că în imaginile viralizate online cu un băiat ce părea plin de sânge, de fapt acesta purta o eșafă de culoare roșie la gât.
  • Premierul a explicat, miercuri, că măsurile actuale – care nemulțumesc o parte a populației – au fost luate după discuţii cu specialişti în domeniul sanitar și autorităţi locale. Potrivit lui Florin Cîţu, sunt așteptate rezultatele restricțiilor, insistând că acestea sunt “cele mai relaxate din Uniunea Europeană”. Premierul a adăugat că dreptul de a protesta îl au toţi cetăţenii, dar trebuie să respecte legea.
  • Șeful executivului a mai spus că are “toleranţă zero” față de subalternii care încalcă regulile de protecţie sanitară, trimitere la ministrul Sănătății și cel al Muncii, ambii surprinși fără mască – Vlad Voiculescu, pe holurile Parlamentului, iar Raluca Turcan la o acțiune de împădurire, în apropiere de Sibiu. Cei doi și-au cerut scuze publice și ar urma să plătească amenda.
  • S-a menținut peste pragul de 6.000 numărul noilor infecții cu SARS-CoV-2 la nivel național, la peste 41 de mii de teste efectuate. Rata de pozitivare este de aproape 15%. Cele mai multe noi îmbolnăviri s-au înregistrat în Bucureşti, mai mult de 900. Un al treilea caz de infectare cu tulpina sud-africană a fost confirmat în România. Capitala şi 13 judeţe sunt zone roșii, cu incidenţă la 14 zile de peste trei cazuri de coronavirus la mia de locuitori. Alte 129 decese au fost asociate Covid. La Terapie Intensivă sunt internaţi 1.412 pacienţi, cei mai mulţi de la izbucnirea pandemiei.
  • Cel dintâi și, deocamdată, singurul centru de testare Covid autorizat situat în incinta unui aeroport din România îşi va începe activitatea, astăzi, pe Otopeni, începând cu ora 8.00. Contra-cost, rezultatele la testul PCR se eliberează în cel mult şase ore, iar în cazul celor antigen, în 15 minute. Atât centrul, cât şi laboratorul vor fi deschise non-stop.
  • Bilanţul global al cazurilor mortale este în creştere a doua săptămână consecutivă. Și numărul contagierilor a sporit în întreaga lume, mai ales în Brazilia.
  • Infecția cu SARS-CoV-2 a fost, anul trecut, cea de-a treia cauză de deces în Statele Unite, fiind depăşită doar de bolile cardiovasculare şi de cancer, potrivit datelor provizorii comunicate de autorităţile sanitare de dincolo de Atlantic. Săptămânile în care au fost raportate cele mai multe decese asociate Covid au fost aprilie şi decembrie, în perioade care au coincis cu vârfurile valurilor epidemice din primăvară şi din iarnă.
  • Parlamentul de la Chişinău a dat undă verde, miercuri seară, instituirii unei noi stări de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru două luni. Proiectul a fost inițiat de socialiști, care au invocat agravarea situației epidemiologice. Aliații președintelui Maia Sandu susțin că, în realitate, se blochează planurile de organizare a alegerilor parlamentare anticipate, care nu pot avea loc în perioada stării de urgență.
  • Preşedintele Franţei a anunţat, miercuri seară, o extindere pe întreg teritoriul ţării a măsurilor de combatere a coronavirusului şi închiderea şcolilor timp de trei săptămâni, în încercarea de a opri al treilea val pandemic. Potrivit lui Emmanuel Macron, de luni, circulația va fi interzisă după ora 19.00, deplasările între regiuni nu vor fi permise, și se vor închide anumite centre comerciale. Telemunca va deveni regulă. Două din cele trei săptămâni de închidere a şcolilor vor corespunde cu vacanţa de primăvară.
  • Un tribunal din Bruxelles a ordonat guvernului belgian să ridice, în termen de 30 de zile, toate restricţiile antiepidemice. În caz de neconformare, autoritățile vor plăti câte 5.000 de euro pe zi. Procesul a fost intentat de o asociație, care a invocat că guvernul nu a prezentat baza legală a măsurilor restrictive. Belgia interzis circulaţia pe timp de noapte şi a închis toate magazinele cu produse neesenţiale – unde accesul este permis doar cu programare. Toate călătoriile în afara ţării sunt interzise, cu excepţia celor în scop profesional sau pentru îngrijirea unui membru de familie aflat în străinătate.
  • Uniunea Europeană nu a reuşit să îşi atingă ţinta de a vaccina împotriva Covid, până la finalul lunii martie, 80% dintre cadrele sanitare şi persoanele de peste 80 de ani. Niciunul din statele comunitare nu a atins acest prag. Uniunea Europeană depune eforturi să accelereze campania de vaccinare pentru a salva, în mod potenţial, mii de vieţi. Vârstnicii au un risc mai ridicat de deces asociat infecției cu SARS-CoV-2, în vreme ce personalul medical este mai expus la contractarea virusului.
  • Ministerul Sănătăţii din Grecia a cerut să se facă autopsia unei femei în vârstă de 63 de ani care a murit la scurt timp după ce a fost vaccinată cu serul AstraZeneca, sursă de suspiciune după raportarea unor cazuri grave de formare de cheaguri de sânge. Experții Agenției Europene a Medicamentului insistă că nu au descoperit o legătură directă de cauzalitate între vaccinul creat cu experții Oxford și cazurile mortale.
  • Laboratoarele farmaceutice Pfizer şi BioNTech au anunţat, în urma unui studiu realizat în Statele Unite, că vaccinul lor produce “un răspuns robust de anticorpi” la copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani. Rezultatele deschid astfel calea pentru a cere, în următoarele săptămâni, autorizarea produsului pentru imunizări la aceastp categorie de vârstă. La momentul actual, vaccinul Pfizer este autorizat deja pentru a fi utilizat la persoane de peste 16 ani.
  • Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că vaccinurile chinezeşti, Sinopharm şi Sinovac, s-au dovedit sigure și eficace. Ambii producători au depus cereri de omologare la OMS. Recent, organizația a autorizat vaccinul companiei americane Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză. Omologarea permite totodată UNICEF să cumpere vaccinul pentru a îl distribui în ţările care au nevoie de aceste seruri.
  • În altă ordine de idei, regimul de la Beijing a negat că ar fi ascuns date în cadrul investigaţiei privind originea pandemiei. Experţi ai OMS s-au aflat în vizită în oraşul Wuhan, unde a fost detectat primul focar de SARS-CoV-2. Rămân deschise toate ipotezele, inclusiv cea conform căruia virusul ar fi fost scăpat accidental dintr-un laborator. Teoria trecerii infecției de la regnul animal la om are, totuși, întâietate.
  • Doar 4 din 10 liceeni care au susținut simularea de Bacalaureat ar promova examenul. Notele, care nu se trec în catalog, arată că prea puțini absolvenți de 12 clase sunt suficient pregătiți.
  • La nivel naţional, rata şomajului a crescut uşor în februarie, până la 3,3 la sută. Numărul total de persoane fără loc de muncă a depăşit 293.000. Cele mai multe dintre acestea au între 40 şi 49 de ani, provin din mediul rural şi au cel mult un nivel de pregătire primar.
  • Costul orei de muncă a fost, îm 2020, de peste trei ori mai mic  în România decât media Uniunii Europene. Potrivit Eurostat, un român a primit în medie doar 8 euro pe ora de lucru, în timp ce un danez aproape 46 de euro.
  • Ministrul Transporturilor a avertizat că Metrorex va ajunge în insolvenţă, dacă sindicatul nu acceptă fie renegocierea creşterilor salariale, fie disponibilizări. Potrivit lui Cătălin Drulă, veniturile nu acoperă costurile salariale. Ministrul a mai precizat că Poliţia a identificat 350 de persoane care au participat la blocarea circulației metroului, vinerea trecută, iar organele de anchetă vor stabili paşii de urmat.
  • Euro își continuă apecierea și a ajuns la un nou record, de peste 4 lei și 92 de bani. Este al 11-lea maxim istoric din această lună. Deprecierea monedei naționale o vor resimți, în primul rând, cei care achită rate bancare, chirii și facturi în euro.
  • Departamentul american de Stat constată, și în acest an, probleme în respectarea drepturilor omului în România. Lista include tratamente inumane sau degradante, anchetarea deficitară a violenţei împotriva femeilor şi violenţa împotriva persoanelor instituţionalizate cu dizabilităţi sau a membrilor unor minorităţi etnice. Întârzierile procedurilor în cazuri de presupuse abuzuri ale poliţiei şi corupţie duc de multe ori la achitări.
  • Naţionala de fotbal a pierdut neaşteptat meciul cu Armenia, în preliminariile Cupei Mondiale. În fața propriilor suporteri, la Erevan, adversarii tricolorilor s-au impus cu 3-2, după ce elevii lui Mirel Rădoi au condus cu 2-1. România rămâne, astfel, cu cele trei puncte obţinute după victoria în faţa Macedoniei de Nord și va disputa următoarele meciuri oficiale în septembrie.
  • Cât privește Europeanul de fotbal din acest an – de la care România va lipsi – UEFA a decis că echipele vor putea efectua până la cinci înlocuiri pe meci. Regula se foloseşte deja în unele competiţii din Europa şi în preliminariile europene ale CM 2022 din Qatar.
  • Dinamo a scăpat în sfârșit de datorii. Suporterii echipei bucureștene au reușit să strângă cei 1,2 milioane de euro, iar clubul a ajuns la zi cu plățile. De achitarea datoriilor depinde obţinerea licenţei de joc campionat.
  • Vremea va fi caldă pentru această dată în cea mai mare parte a ţării și, în general, frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în nord-vest şi în zonele de munte, unde izolat se vor semnala ploi de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte. Temperaturile maxime se vor situa între 9-10 grade pe litoral şi 22 de grade în vest. La București, o zi frumoasă de primăvară. 17-18 grade la amiază.
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.