Confidenţialitate

Înființarea Fondului Suveran de Investiții a fost votată astăzi de Camera Deputaților

Legea privind înființarea Fondului Suveran de Investiții a fost votată astăzi de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

Este vorba despre un fond uriaș care va gestiona acțiunile deținute de stat la cele mai performante companii românești fără nicio supraveghere din partea BNR sau a societății.

O inițiativă anunțată de liderul PSD, Liviu Dragnea, încă din campania electorală din 2016, Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții va fi capitalizat cu 9 miliarde de lei.

O sumă uriașă, despre care nu se știe clar cum va fi folosită – transmite reporterul Europa FM, Cristian Citre.

Unele dintre cele mai profitabile companii românești vor fi trecute în cadrul fondului. Printre ele se numără Hidroelectrica, pachetul de acțiuni de la OMV Petrom, Antibiotice Iași, Oil Terminal, Nuclearelectrica, CE Oltenia, CFR SA sau Poșta Română.

Toate aceste companii vor putea fi privatizate de FSDI fără un control real pe procesul de privatizare.

PSD a eliminat din legea de înființare a fondului filtrul de control al performanței – comitetul consultativ – care avea rolul efectiv al unui cenzor al acestuia.

La finalul ședinței Camerei Deputaților, PNL și USR au anunțat că vor ataca la Curtea Constituțională legea de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții.