Infertilitatea, o problema atât pentru bărbaţi cât şi pentru femei

Consultul medical este un prim pas care trebuie făcut cât mai repede.

Infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil după 12 luni de raporturi sexuale regulate și neprotejate.

Infertilitatea este o problemă a femeilor, dar și a bărbaților, în aproximativ o treime din cazuri fiind vorba chiar de o combinație de factori de la ambii parteneri.

Atunci când un cuplu își dorește un copil, dar care întârzie să apară, prezența la medic a ambilor parteneri nu trebuie amânată. Există mai multe condiții cauzatoare ale infertilității, care pot fi rezolvate la timp.

Deși femeile se nasc cu un număr finit de ovule și după vârsta de 30 de ani fertilitatea scade cu 3 până la 5 procente în fiecare an, nu trebuie să uităm că și bărbații pot suferi de infertilitate și efectuarea unei spermograme este necesară pentru a evalua numărul și starea de sănătate a spermatozoizilor și reprezintă o investigație simplă și rapidă. De asemenea, pot fi efectuate și teste de sânge pentru aprecierea nivelului de testosteron sau al altor hormoni.

Și în cazul femeilor testele de sânge fac parte din lista investigațiilor pentru infertilitate, alături de biopsia endometrială, adică de la nivelul mucoasei uterine, sau histerosalpingografie. Aceasta din urmă este o procedură care permite evaluarea trompelor uterine.

De cele mai multe ori este nevoie de o echipă de medici formată din medicul de familie, ginecolog, endocrinolog și urolog, dar și de medicul de medicină de laborator și medicul anatomo-patolog pentru testele de sânge sau pentru interpretarea biopsiilor.

Eșuarea conceperii unui copil din cauza infertilității poate provoca probleme socio-emoționale. De aceea, consultul medical este un prim pas care trebuie făcut cât mai repede.