Confidenţialitate

Indexul Mondial al Păcii: lumea este puțin mai sigură, dar numărul atacurilor teroriste a sporit

Pentru prima oară de la începutul războiului din Siria, nivelul păcii la nivel mondial s-a îmbunătățit. Trăim într-o lume cu 0,28 la sută mai liniștită decât anul trecut, cu toate că a crescut numărul atacurilor teroriste – arată Indexul Global al Păcii, potrivit BBC.

Pe primul loc, în topul celor mai sigure țări se menține Islanda, iar la polul opus se află, pentru al cincilea an consecutiv, Siria.

România se află pe locul 25 din 163 în topul celor mai pașnice țări din lume. Pentru a opta oară, consecutiv, fruntașă în clasamentul celor mai sigure țări este Islanda, fiind urmată de Noua Zeelandă, Portugalia, Austria și Danemarca. Ultimele locuri sunt ocupate de Irak, Afganistan și Siria.

Indexul Mondial al Păcii este calculat anual de cercetători de la Institutul pentru Economie și Pace. Ei au analizat rata criminalității în fiecare țară, au ținut cont de cât de ușor este accesul la arme, de numărul angajaților din armată raportat la numărul populației și ce impact are terorismului în fiecare stat.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că lumea a devenit mai pașnică cu 0,28 la sută în ultimul an, pentru că au scăzut actele de violență tolerate de stat, dar și rata criminalității. În plus, s-a resimțit un efect întârziat al retragerii trupelor americane și britanice din Afganistan, iar în Columbia, guvernul și gruparea armată FARC au semnat un acord de încetare a focului.

Europa rămâne cea mai liniștită regiune de pe planetă. Îngrijorător este însă că s-au înmulțit atacurile teroriste. Numărul țărilor care au înregistrat un număr record de decese din cauza actelor teroriste a crescut la 23. Printre acestea, Danemarca, Suedia, Franța și Turcia. Studiul nu a acoperit și perioada în care a avut loc atentatul terorist din Manchester de la începutul săptămânii trecute.  60% dintre țări au acum o rată mai mare a terorismului decât acum 10 ani.

Îmbunătățirea nivelului de pace nu a fost susținută și de Statele Unite, unde rata criminalității este în creștere. Statele Unite ocupă locul 114 în acest top.