Indemnizațiile pentru creșterea copilului vor fi plafonate

Mamele vor putea încasa cel mult 8500 de lei pe lună, așa prevede o ordonanță de urgență care va fi aprobată în ședința de guvern de vineri.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu a spus că s-a stabilit acest plafon de 8500 de lei pentru indemnizația de creștere a copilului, deoarece acesta este nivelul maxim în Uniunea Europeană.

Cu alte cuvinte,  persoanele care intră în concediu pentru creșterea copilului vor primi lunar o indemnizație egală cu 85% din media veniturilor lunare obținute în ultimul an, dar care nu va putea depăși 8500 de lei.

”Sunt mai multe puncte importante pe ordinea de zi. Avem și plafonarea indemnizației pentru mame la suma de 8.500 lei, cât este şi maximul în UE, cât este în Germania”, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Recent, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu spunea că plafonarea indemnizațiilor pentru mame nu va afecta mai mult de 3 la sută dintre beneficiari.

La ședința de guvern de săptămâna trecută, ministrul Muncii a spus că a devenit o practică să se plătească salarii mai mari de către angajatori în ultimele luni de sarcină, astfel încât şi cuantumul indemnizaţiei să crească. Lia Olguța Vasilescu spunea că sunt ţări din Uniunea Europeană unde nu se plătesc aceste indemnizaţii, iar în statele în care se dau, acest lucru se întâmplă doar în anumite condiţii.

”În UE mai multe ţări nu plătesc deloc indemnizaţia, printre care Marea Britanie, Olanda, Luxembrug, Grecia, Irlanda, Malta. În altele, indemnizaţia se acordă, dar media este de 500 de euro/lună. Cel mai mult se acordă în Germania, dar în anumite condiţii, suma de 1800 de euro/lună. În România am ajuns în situaţia în care pentru o astfel de indemnizaţie se plăteşte şi 35.000 de euro/lună pentru o singură persoană”, afirma ministrul Muncii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS