Indemnizaţii pentru supravieţuitorii Holocaustului şi soţii supravieţuitori

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de Lege pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive etnice, care prevede dreptul la indemnizaţii atât pentru victimele Holocaustului, cât şi pentru soţul supravieţuitor al celui care a decedat, în cazul în care nu s-a recăsătorit.

Potrivit propunerii, persoanele care se află în categoria celor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la la 6 martie 1945 din motive etnice, au dreptul la o indemnizaţie lunară de 400 de lei pentru fiecare an de deportare ori de detenţie.

Totodată, persoanele aflate în categoria menţionată mai sus au dreptul la o indemnizaţie lunară de 250 de lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare din propria locuinţă. Soţul supravieţuitor beneficiază începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care a fost depusă cererea, de o indemnizaţie lunară de 200 de lei, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS