Confidenţialitate

Încoronarea Regelui Charles al III-lea. De la Procesiunea Regelui și Ceremonia de Încoronare la salutul din balconul Palatului Buckingham și show-ul aviatic | VIDEO și FOTO

Încoronarea Regelui Charles al III-lea a avut loc sâmbătă, 06 mai 2023, la Abația Westminster Abbey. Este prima ceremonie de încoronare din ultimii 70 de ani, eveniment la care participă șefi de stat, membri ai familiei regale străine, dar și ai familiei regale britanice, reprezentanți ai guvernelor din lume, dar și miniștri din guvernul britanic și oficiali britanici și foști oficiali britanici. 

Încoronarea Regelui Charles al III-lea: Rezumatul zilei

Ceremonia de Încoronare a Regelui Charles al III-lea, un eveniment mult așteptat de toată lumea, a avut loc sâmbătă, 6 mai 2023, iar evenimentul a fost transmis LIVE de televiziunile britanice, dar și pe canalele de YouTube și Twitter ale Casei Regale.

Regele Charles al III-lea și Regina Consoartă au pornit de la Palatul Buckingham spre Abația Westminster Abbey, acolo unde au fost încoronați pe rând, mai întâi Regele Charles, iar apoi Regina Consoartă. La finalul Ceremoniei de Încoronare, Regele și Regina, dar și familia regală s-au întors la Palatul Buckingham unde au urmat Salutul Regal al militarilor britanici pentru Rege și salutul de la balconul Palatului Buckingham, dar și show-ul aviatic.

UPDATE 16:30. Regele Charles al III-lea și Regina Camilla salută mulțimea de la balconul Palatului Buckingham și privesc survolul aviatic

UPDATE 16:17. Survolul aviatic, redus din cauza vremii. Regele Charles al III-lea este așteptat să asiste la moment din balconul Palatului Regal la 16:30

Atenția s-a îndreptat acum către Palatul Buckingham, mai exact către balconul unde își vor face apariția în curând Regele și Regina.

Aceștia vor saluta mulțimea uriașă adunată și pentru a asista la un survol aviatic, care, așa cum am relatat, a fost redus din cauza vremii ploioase.

UPDATE 15:52. Salutul Regal pentru Regele Charles al III-lea

UPDATE 15:30. Regele Charles al III-lea și Regina Consoartă ajung la Palatul Buckingham

Sursa foto: Captură YouTube / Sky News

UPDATE 15:12. Ceremonia de Încoronare a Regelui s-a încheiat

Regele Charles al III-lea și Regina Consoartă se îndreaptă acum spre Palatul Buckingham.

UPDATE 14:44. Regele și Regina se mută în Capela Sfântului Edward

Cuplul regal s-a mutat în Capela Sfântului Edward, în spatele altarului principal, pentru a îmbrăca robele de domnie.

Roba Regelui a fost purtată anterior de Regele George al V-lea și de Regele George al VI-lea.

UPDATE 14:24. Regele și Regina își scot coroanele

În ultima secvență a slujbei, Regele și Regina își scot coroanele și se întorc la scaunele lor de stat. Acolo, ei se împărtășesc.

UPDATE 14:23. Biden îl felicită pe Rege cu ocazia Încoronării

Președintele absent Joe Biden l-a felicitat pe rege cu ocazia întronizării sale. Deși el nu este prezent la Ceremonie, Jill Biden a ajuns încă de vineri pentrumarele moment al Marii Britanii.

„Felicitări Regelui Charles al III-lea și Reginei Camilla pentru Încoronare. Prietenia lungă dintre Statele Unite ale Americii și Marea Britanie este o sursă de putere pentru popoarele noastre. Sunt mândru că Prima Doamnă reprezintă SUA în cadrul acestui eveniment istoric”, a transmis Joe Biden pe Twitter.

 

UPDATE 14:15. Regina Consoartă a fost încoronată

Mai întâi a fost unsă de Arhiepiscopul de Canterbury și i se înmânează însemnele regale: Inelul, Toiagul și Sceptrul.

Arhiepiscopul i-a pus apoi coroana pe cap – oferindu-i oficial statutul de Regină.

UPDATE 13:52. Încoronarea: Regele Charles al III-lea primește Coroana Regală

Regele Charles al III-lea a fost încoronat.

Coroana Sfântului Eduard este așezată pe capul regelui de către Arhiepiscopul de Canterbury, iar acesta este încoronat oficial.

Congregația strigă “God Save the King”, clopotele abației sună și se aude o fanfară.

De asemenea, se trag salve de tun în toată Marea Britanie pentru a marca acest moment.

 

UPDATE 13:40. Arhiepiscopul de Canterbury ține o predică

Decanul Capelei Regale citește Evanghelia, care este urmată de o predică a Arhiepiscopului de Canterbury.

„Suntem aici pentru a încorona un rege și încoronăm un rege pentru ca el să ne servească”, spune el.

„Ceea ce este dat astăzi este pentru câștigul tuturor. Pentru că Iisus Cristos a anunțat o împărăție în care cei săraci și oprimați sunt eliberați din lanțurile nedreptății.”

UPDATE 13:35. Rishi Sunak citește Epistola, continuând tradiția prim-miniștrilor britanici de a citi la ocazii de stat

Rishi Sunak este un hindus practicant care citește dintr-o carte biblică, și este demn de remarcat faptul că regele a încurajat o temă multiconfesională pentru ceremonie.

Se spune că pasajul – Coloseni 1:9-17 – a fost ales pentru a reflecta tema slujirii celorlalți.

UPDATE 13:18. Muzica de la Ceremonia de Încoronare a Regelui Charles al III-lea

Pe parcursul slujbei de Încoronare vom asculta 12 piese muzicale nou-comandate – scrise de compozitori din Marea Britanie și din Commonwealth și alese personal de Rege.

Andrew Nethsingha dirijează muzica, în timp ce Sir Antonio Pappano conduce Orchestra Încoronării.

Printre interpreți se numără bas-baritonul galez Sir Bryn Terfel și soprana sud-africană Pretty Yende. Organistul este Peter Holder. De asemenea, vor fi interpretate lucrări ale unor compozitori precum George Frideric Handel și Sir Edward Elgar, transmite BBC.

UPDATE 13:10. A început Ceremonia de Încoronare a Regelui Charles al III-lea

UPDATE 13:04. Regele Charles al III-lea este acum în interiorul Abației Westminster Abbey

UPDATE 12:48. Regele a ajuns la Westminster Abbey

UPDATE 12:43. Liderii Commonwealth-ului sunt la Încoronare

La Abație au sosit și o serie de lideri ai Commonwealth-ului, fiecare purtând steagurile țărilor lor. Printre aceștia s-au numărat premierul Noii Zeelande, Chris Hipkins, și cel al Canadei, Justin Trudeau.

UPDATE 12:40. Prințul Harry a ajuns la Westminster Abbey

Prințul Harry este printre invitații familiei regale la ceremonia de Încoronare a Regelui Charles al III-lea. Meghan Markle nu este cu el.

UPDATE 12:34. Regele se îndreaptă către Abația Westminster Abbey

Marea Britanie, 12:20: A început Procesiunea Regelui

Care sunt etapele slujbei din cadrul ceremoniei de încoronare

  • 1. Recunoașterea;
  • 2. Jurământul;
  • 3. Ungerea;
  • 4. Învestitura;
  • 5. Încoronarea;
  • 6. Omagiul.

Rămâi pe site-ul Europa FM, dar și pe frecvențele Radio Europa FM pentru a afla, în timp real, în regim de LIVE UPDATE, cele mai noi informații despre Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Viorica Ștefan, corespondentul Europa FM la Londra, transmite pentru tine direct din mijlocul ceremoniei. Rămâi alături de noi!

Sursa foto: Twitter / The Royal Family

Citește și: Încoronarea Regelui Charles al III-lea: Cum arată îmbrăcămintea pentru ceremonie și care este cel mai vechi veșmânt utilizat | GALERIE FOTO