Confidenţialitate

Încoronarea Regelui Charles al III-lea: Cum arată îmbrăcămintea pentru ceremonie și care este cel mai vechi veșmânt utilizat | GALERIE FOTO

Oficialii Casei Regale transmit că Regele Charles al III-lea va reutiliza articole vestimentare istorice din colecția regală. Acestea au fost purtate de monarhii anteriori la încoronările precedente. Tradiția regală spune că aceste articole vestimentare vor fi purtate de Regele Charles al III-lea în momentul în care acesta va fi încoronat de Arhiepiscopul de Canterbury.

Deși articolele vestimentare care sunt reutilizate în general sunt Supertunica și Mantia Imperială, Regele Charles al III-lea va refolosi și Colobium Sindonis, Centura de Încoronare și Mănușa de Încoronare. Acestea au fost purtate de bunicul său – Regele George al VI-lea.

Colobium Sindonis

Regele este învestit în Colobium Sindonis după Ungere. Colobium Sindonis se prezintă sub forma unei tunici de in alb și a unui guler simplu încheiat cu un singur nasture.

Regele Charles al III-lea va folosi Colobium Sindonis purtat la încoronarea bunicului său, Regele George al VI-lea, la Westminster Abbey, la 12 mai 1937, care a fost confecționat de către fabricanții de robe Ede & Ravenscroft, scrie Royal UK.

Supertunica

Supertunica este o haină de aur cu mâneci întregi și este purtată sub Mantia Imperială. Regele este învestit în Supertunica în urma ungerii și este fixată cu Centura cu Spadă sau Centura de Încoronare.

Supertunica fost confecționată în 1911 pentru Încoronarea Regelui George al V-lea, care a avut loc la 22 iunie 1911, de către Wilkinson and Son, Robe-makers and Tailors.

Ulterior, Supertunica a fost purtată și de Regele George al VI-lea la încoronarea sa din 12 mai 1937 și de Regina Elisabeta a II-a la 2 iunie 1953.

Deși această Supertunică datează din secolul al XX-lea, forma acesteia s-a schimbat puțin de la încoronările medievale. Designul se bazează pe veșmintele preoțești și religioase, notează website-ul Casei Regale.

Fiecare parte din față prezintă o bandă brodată cu fire spiralate, care iau forma unor tulpini cu frunze. Broderia a fost realizată în 1911 de către Ladies Work Society și, ca parte a tradiției vechi de secole, se bazează pe veșmintele ecleziastice din epoca medievală.

Mantia Imperială: Cel mai vechi veșmânt folosit în cadrul serviciului de Încoronare

Sursa foto: Royal UK

Mantia Imperială este purtată peste Supertunică și are un design asemănător cu cel al unei robe. Mantia Imperială a fost confecționată pentru Încoronarea lui George al IV-lea în 1821 și a fost purtată de Regele George al V-lea, Regele George al VI-lea și Regina Elisabeta a II-a. Este cel mai vechi veșmânt folosit în cadrul Serviciului de Încoronare.

Centura de Încoronare

Sursa foto: Royal UK

Centura de Încoronare este confecționată din pânză de aur și brodată în fir de aur cu arabescuri. Este căptușită cu mătase de culoare roșu-închis, cu o cataramă de aur șanțată cu embleme naționale și cu o clemă de aur pentru fixarea Sabiei de Ofrandă.

În timpul Serviciului de Încoronare, Centura cu Spadă sau Centura de Încoronare este așezată în jurul Supertunicii. Sabia de ofrandă din bijuterii este apoi „încinsă” sau fixată la talia Regelui cu ajutorul Centurii cu Spadă.

Arhiepiscopul prezintă Sabia Monarhului, spunând în același timp că aceasta trebuie folosită pentru protejarea binelui și pedepsirea răului. Sabia este apoi îndepărtată și așezată pe altarul din Westminster Abbey, înainte ca Regele să fie învestit cu Mantia Imperială.

Sursa foto: Royal UK

Mănușa de Încoronare

Sursa foto: Royal UK

Mănușa de Încoronare este confecționată pentru mâna dreaptă a Regelui. Acesta a decis să refolosească mănușa de încoronare confecționată pentru încoronarea bunicului său, Regele George al VI-lea, din motive de sustenabilitate și grijă pentru mediul înconjurător.

Mănușa este purtată pentru a ține Sceptrul Regelui în timpul Încoronării și apoi este scoasă înainte de a se îndrepta spre Scaunul Tronului.

La încoronarea din 6 mai, Mănușa de Încoronare va fi prezentată Majestății Sale de către Lordul Indarjit Singh de Wimbledon.

Rămâi pe site-ul Europa FM, dar și pe frecvențele Radio Europa FM pentru a afla, în timp real, în regim de LIVE UPDATE, cele mai noi informații despre Încoronarea Regelui Charles al III-lea. Viorica Ștefan, corespondentul Europa FM la Londra, transmite pentru tine direct din mijlocul ceremoniei. Rămâi alături de noi!

Sursa colaj foto: Royal UK