Incidente la votul pentru independența Cataloniei

Apar primele incidente în Catalonia, unde zeci de mii de oameni vor independența față de Spania, și vor să voteze în cadrul referendumului organizat azi. Scrutinul este însă considerat ilegal de guvernul spaniol și de Înalta Curte de Casație din Spania. De aceea, autoritățile centrale au spus că vor bloca în orice fel accesul la vot.

Zeci de forțe de ordine nu le permit accesul celor care vor să voteze. Sunt confruntări între forțele poliție și alegători.

Trupe speciale ale poliției spaniole au intrat în forță duminică dimineață în secția unde urma să voteze șeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont în referendumul de autodeterminare interzis de Madrid, a constatat un jurnalist de la AFP TV.

Autorităţile centrale au închis, sâmbătă, sistemul electronic de numărare a voturilor în Catalonia.

În ciuda eforturilor depuse de guvernul spaniol pentru a preveni desfăşurarea referendumului de independenţă din Catalonia, locuitorii regiunii au început să formeze cozi, duminică dimineaţa, pentru a vota. Curtea Supremă de la Madrid a stabilit că este ilegală consultarea populară.

Garda Civilă spaniolă şi-a întărit dispozitivele mai ales în regiunea Barcelona. Poliţiştii au primit ordin să nu recurgă la forţă.

Secţiile de vot sunt organizate în şcoli. Intrările unora dintre clădiri au fost sigilate în ajun. Altele au fost ocupate de susţinătorii referendumului.

Cu puțin timp înainte de deschiderea secțiilor de votare la ora 9.00, polițiștii au format un cordon în jurul centrului sportiv din Girona, unde Puigdemont trebuie să depună buletinul său de vot, pentru a îndepărta mulțimea, forțând apoi intrarea pentru a confisca materialul de vot.

 

A Balmes, Bcn, ara mateix. It’s happening now in Bcn
#CatalanReferendum pic.twitter.com/SoNbZinVYs

— Mercè Clara (@merceclara) 1 octombrie 2017

CATALONIA: Ziua referendumului pentru independenţă

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare