Incercare de fraudare a bacalaureatului la Arad (AUDIO)

Inspectorul şcolar general adjunct din Arad care a fost reţinut pentru că ar fi încercat să fraudeze bacul şi-ar fi recunoscut faptele în faţa anchetatorilor, însă a spus că s-a răzgândit şi avea de gând să returneze banii primiţi. Alte 2 persoane sunt cercetate în acelaşi caz.

Cei 3 sunt cercetaţi pentru că promiteau că au influenţă asupra comisiilor de examinare pentru bacalaureat şi pretindeau între 300 şi 500 de euro pentru a asigura promovarea la un singur examen. Cu aceşti bani, elevul ar fi urmat să obţină note de 5 sau 6. Inspectorul şcolar general adjunct Mihai Spânu a fost reţinut pentru 24 de ore şi va fi prezentat magistraţilor cu propunere de arest preventiv, iar inspectorul pentru dezvoltarea resurselor umane, Simona Crâsnic, şi profesoara Lavinia Biţ, sunt cercetate în stare de libertate din acelaşi motiv.

Procurorii au ridicat din casele celor 3 mai multe probe, printre care aproximativ 10.000 euro, în valută şi lei, şi pixuri speciale pe care urmau să le aibă şi elevii protejaţi.

Toate acestea ne-au fost relatate de procurorul Codrin Gavra, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.

Practic, cu aceste pixuri profesorii corectori ar fi completat lucrările în locul elevilor cu răspunsurile corecte.

Una dintre persoanele cercetate a încercat să şteargă probe, rupând o listă cu numele elevilor.

Reţeau era bine pusă la punct, profesorii meditatori adunau banii de la elevi, care ajungeau apoi la inspectorul şcolar general adjunct, cel care pronitea că urma să ia legătura cu membrii comisiilor.

Ancheta a început în urma unor denunţuri făcute de către elevii care învăţau pentru bac şi care şi-au auzit colegii vorbind despre cum unii vor promova bacul în mod fraudulos. În acest caz s-au folosit investigatori sub acoperire, care au negociat cu unii diintre cei cercetaţi.