Confidenţialitate

Începe sezonul răcelilor! Cum ne întărim sistemul imunitar?

Odată ce răceala începe să-și facă de cap și apar primele simptome, înseamnă că infecția cu virusul care o provoacă a avut deja loc în urmă cu 3-4 zile.

Bineînțeles, această afecțiune neplăcută, frecventă în sezonul rece, poate fi prevenită cu un sistem imunitar bine pus la punct, care asigură depistarea și distrugerea agenților patogeni. La ce alimente putem apela pentru a ne proteja eficient împotriva răcelii?

Cele mai apreciate principii imunostimulatoare sunt propolisul, vitamina C, zincul, Echinacea și măceșul. Ardeiul gras roșu este o sursă importantă de vitamina C alături de citrice, broccoli și conopidă.

Ciupercile conțin seleniu și antioxidanți. Niveluri scăzute de seleniu în organism se asociază cu un risc crescut pentru apariția răcelilor severe. Tot ciupercile, conțin și vitamine B, cu rol în menținerea unui sistem imunitar sănătos. Studii au demonstrate, de asemenea, că ciupercile au funcții antivirale, și antibacteriene.

Varza conține glutamină, substanță importantă pentru funcționarea celulelor sistemului imun care ajută corpul în combaterea efectelor dăunătoare ale agenților infecțioși.

Sistemul imunitar este afectat de stres. Dar mâncând migdale, bogate în vitaminele B și E, consolidăm răspunsul imun.

Usturoiul are efecte antimicrobiene, iar substanța din acesta, alicina, combate infecțiile.

Zincul este un oligoelement care întărește sistemul imunitar și se găsește în scoici sau în germenii de grâu.

Cartofii dulci, spanacul și ceaiul verde sau ceaiul negru sunt, de asemenea, alimente pe care le avem la îndemână pentru un sistem imunitar sănătos.