Începe Săptămâna Diversităţii la Bucureşti

Săptămâna diversităţii – dedicată drepturilor comunităţii LGBT – începe astăzi la Bucureşti.

Este o săptămână plină de evenimente – de la piese de teatru, filme, conferinţe, expoziţii şi petreceri – care se va încheia cu déjà tradiţionala Paradă a minorităţilor sexuale, pe Calea Victoriei.

Comunitatea minorităţilor sexuale marchează anul acesta împlinirea a 18 ani de la abrogarea articolului 200 care incrimina relaţiile homosexuale.

Vineri, va fi trasată o trecere de pietoni în culorile curcubeului – specifice comunităţii LGBT – pe strada Verona, la Festivalul Street Delivery, unde vor avea loc majoritatea evenimentelor din acest weekend.

Între 14 – 16 iunie va fi organizată o expoziţie despre aşa numita cultură Queer, în care pot fi văzute lucrările a 11 artiști contemporani.

Dumincă dimineaţa, de la ora 11, va fi o paradă pe două roţi – Adu-ţi bicicleta şi haide să pedalăm pentru egalitate – este îndemnul organizatorilor, care adaugă – Dacă ai un steag colorat acasă, ia-l cu tine!

În Grădina Palatului Universitarilor, un picnic … comunitar.

Va fi şi o provocare la creativitate – mai exact, la scrierea unor poezii legate de cultura proprie minorităţilor sexuale.

Se vor organiza tururi tematice prin Bucureşti, prin locurile unde se întâlneau homosexualii în comunism, de exemplu.

Organizatorii amintesc că până în 2001, să fii gay era ilegal în România. Puteai face și cinci ani de închisoare pentru asta. Articolul 200 devenise instrumentul de teroare și șantaj al Miliției de moravuri. Fie deveneai turnător, fie erai trimis la reeducare. În perioada comunistă, vânătoarea persoanelor gay era o preocupare continuă a Partidului, așa că viața gay nu putea exista decât pe ascuns.

Săptămâna diversităţii se va încheia cu tradiţionala Paradă prin centrul Capitalei, sâmbăta viitoare, pe 22 iunie.

Programul complet al evenimentelor poate fi văzut pe pagina de internet a organizatorilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS