Confidenţialitate

Începe noul an universitar. Iohannis participă la Constanța, Dragnea – la Alexandria

Aproape 500.000 de studenţi încep astăzi cursurile.

La facultăţile de stat, sunt aproximativ 340.000 de studenţi la cursurile de licenţă, 90.000, la master şi 17.600, la doctorat.

Universităţile particulare au, la licenţă, peste 28.000 de studenţi, 5.500 la master şi 74 la doctorat, iar în sistemul de învăţământ superior militar sunt peste 6.600.

Universităţile instruiesc cu 30% mai puţini studenţi decât în 1990, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, publicat în luna mai 2016.

În ciuda scăderii numărului de studenţi, raportul Curţii de Conturi arată că a crescut numărul de universităţi şi facultăţi. În România se găsesc 103 instituţii de învăţământ superior.

Numărul de studenţi s-a redus în perioada 1990/1991 – 2013/2014 cu 1,4 milioane de elevi, ceea ce reprezintă aproape 30% din populaţia şcolară din anul 1990/1991.

Principalii factori care au determinat această reducere sunt scăderea natalităţii, emigraţia şi abandonul şcolar, se mai notează în raportul Curţii de Conturi.

Peste 700 de polițiști asigură ordinea în zona universităților

Peste 700 de poliţişti vor acţiona în zona centrelor universitare din toată ţara, luni, pentru a se asigura că noul an universitar începe în condiţii de linişte şi siguranţă şi pentru a le oferi studenţilor sfaturi şi recomandări, conform unui comunicat de presă al IGPR.

„Poliţiştii vor fi prezenţi, luni, în zona centrelor universitare din toată ţara, pentru ca festivităţile desfăşurate cu ocazia începerii noului an universitar să se desfăşoare în siguranţă. Vor fi oferite studenţilor sfaturi şi recomandări preventive”, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

Dintre cei 713 poliţişti implicaţi în aceste activităţi, 371 sunt de la ordine publică, 224 de la rutieră, 47 sunt specializaţi în investigaţii criminale, 48 sunt din cadrul structurilor de prevenire şi 23 de la alte structuri de poliţie.

Astfel, poliţiştii de la rutieră vor fi prezenţi în apropierea centrelor universitare, pe arterele de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier, precizează instituţia.

Politicienii participă la festivități

Presedintele Klaus Iohannis participă în această dimineață la festivitatea de deschidere a anului universitar la Constanța.

Președintele adună laolaltă, în premieră, cele trei instituții de învățământ superior de stat din Constanța cu ocazia deschiderii anului universitar.

Șeful statului a acceptat invitația universităților constănțene, evenimentul fiind dedicat poetului Publius Ovidius Naso de la a cărui moarte se împlinesc 2000 de ani.

Șeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrșu, va fi, de asemenea, prezent la ceremonie, alături de rectori și studenți, mai ales că Academia Navală “Mircea cel Bătrân” va împlini, în luna noiembrie, 145 de ani de la înființare, fiind instituția de învățământ superior din Dobrogea cu cea mai lungă tradiție.

La rândul său, Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, participă luni, începând cu ora 11,00, la deschiderea noului an universitar la Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie din cadrul Universităţii “Valahia” din Târgovişte-Alexandria.

Evenimentul la care şi-a anunţat prezenţa preşedintele Camerei Deputaţilor are dublă semnificaţie.

Pe de o parte marchează deschiderea noului an universitar, pe de altă, sărbătorirea a 10 ani de învăţământ superior la Alexandria.

În 2017 se împlineşte un deceniu de când s-a înfiinţat filiala de la Alexandria a Universităţii Valahia.