Confidenţialitate

Începe Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest

Vineri, începe Les Films de Cannes à Bucarest, unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale toamnei.

Peste 6000 de bilete s-au vândut deja în avans pe Eventbook.ro la premierele filmelor de la Cannes.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României. Programul poate fi găsit pe www.filmedefestival.ro.

Evenimentul se deschide oficial vineri, de la 18.30, la CinemaPRO, cu Toni Erdmann, în prezența regizoarei Maren Ade, care va sta de vorbă cu publicul la finalul proiecției. Comedia filmată aproape integral la București a sedus presa internațională la Cannes, câștigând Premiul criticii – FIPRESCI, și va reprezenta Germania la Gala Oscar 2017. Pe Maren Ade, cinefilii o vor putea întâlni și la Everyone Else/ Alle Anderen (2009), un alt film de succes al regizoarei germane, distins cu Marele Premiu al Juriului și Ursul de argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin.

Un alt invitat special în acest prim week-end este artista Mania Akbari, care va fi prezentă la proiecțiile filmelor lui Abbas Kiarostami. În secțiunea Tribut Abbas Kiarostami vor fi proiectate câteva dintre filmele remarcabile ale regizorului iranian: Close-Up (1990), Through the Olive Trees (1994), Le Goût de la cerise/ Taste of Cherry (Palme d’Or, Cannes 1997) și Ten (2002), cu Mania Akbari în rolul principal. Kiarostami s-a stins în iulie anul acesta la Paris, la vârsta de 76 de ani.

Sâmbătă, 15 octombrie, este Ziua de Aur la CinemaPRO. Filmele recompensate cu cele mai importante trei trofee ale anului, în marile festivaluri, vor rula în premieră, într-o singură zi. Maratonul începe la 13.30 cu The Woman Who Left, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneția, și continuă de la 18.00 cu Fire at Sea (r. Gianfranco Rosi), documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin. De la 21.15, va fi proiectat filmul laureat cu Palme d’Or, I Daniel Blake (r. Ken Loach).

Regizorul finlandez Juho Kuosmanen, marele câștigător al secțiunii Un Certain Regard la Cannes cu The Happiest Day in the Life of Olli Mäki, va fi prezent duminică, de la 18.30, la proiecția filmului său de la Cinema Elvire Popesco. Debutul său remarcabil, inspirat de o poveste reală, este propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Tot în week-end, încep proiecțiile din Focus Olivier Assayas, marele invitat al ediției din acest a Les Films de Cannes à Bucarest: Demonlover, L’Heure d’été, L’Eau froide. Renumitul regizor francez va susține un masterclass cu intrare liberă la UNATC pe 21 octombrie, de la ora 11.00, moderat de  criticul de film Michał Oleszczyk (Rogerebert.com). Un masterclass cu intrare liberă va susține și regizorul francez Alain Guiraudie (Rester Vertical, L’Inconnu du lac), pe 18 octombrie, ora 11.00, la Sala de cinema a UNATC. Moderator va fi criticul de film Pascal Mérigeau (Nouvel Observateur).

Printre titlurile programate în primul week-end se află și Juste la fin du monde al lui Xavier Dolan (Marele Premiu), American Honey (r. Andrea Arnold, Premiul Juriului), Ma’Rosa (Premiul de interpretare feminină – Jaclyn Jose), Elle (r. Paul Verhoeven), propunerea Franței la Oscar, Fixeur, noul film al lui Adrian Sitaru, și pelicula Și va fi…. Aceasta este o co-producție a studiourilor Buftea și a Delta Film (Moscova), regizată de cineastul basarabean Valeriu Jereghi, filmată de Vivi Drăgan Vasile și proiectată în Un Certain Regard la Cannes, în 1993. O parte din echipă va fi prezentă la proiecția de duminică, 16 octombrie, ora 14.00, la Cinema Muzeul Țăranului.