Confidenţialitate

Începe Festivalul de Film de la Cannes. Va fi o ediție aniversară ce va marca gala cu numărul 75

Festivalul de Film de la Cannes a ajuns la ediția cu numărul 75. Un eveniment care se va încheia duminica viitoare, 28 mai, când va fi decernat trofeul Palme d’Or.

Doi regizori români, Cristian Mungiu și Alexandru Belc, concurează în cele mai importante două secțiuni ale festivalului. Iar regizorul Radu Jude va prezenta în premieră recentul său scurt-metraj într-o secțiune separată de competiție.

Trofeul Palme d’Or va ajunge la unul dintre cele 21 de filme selectate în Competiţia Oficială, la data de 28 mai.

Regizorul Cristian Mungiu va concura cu filmul „R.M.N.”, o coproducţie franco-româno-belgiană, în competiţia pentru La Palme d’Or. În rolurile principale: Marin Grigore, Judith State şi Macrina Bârlădeanu.

De asemenea, regizorul Alexandru Belc, cu filmul „Metronom”, va concura în a doua cea mai importantă secţiune a festivalului, „Un Certain Regard”. O poveste din România anului 1972. Ana, o adolescentă de 17 ani, află că iubitul ei va fugi definitiv din țară în câteva zile. Cei doi îndrăgostiți decid să-și petreacă ultimele zile împreună. Din distribuţie fac parte Mara Bugarin, Şerban Lazarovici şi Vlad Ivanov.

Radu Jude va prezenta în premieră mondială scurtmetrajul „Potemkiniştii”, în programul „Quinzaine des Realisateurs”, o secţiune paralelă a festivalului. Scris şi regizat de Jude, filmul îi are în rolurile principale pe Alexandru Dabija şi Cristina Drăghici.

Sunt așteptate și două mari premiere: noul „Top Gun Maverick”, care îl va aduce pe actorul american Tom Cruise la Cannes pentru prima dată în ultimele trei decenii, dar şi pelicula biografică „Elvis” cu Austin Butler şi Tom Hanks.

Foto: Shutterstock