Confidenţialitate

Începe Festivalul de Film de la Berlin: Filmele cu actori sau regizori acuzați de agresiuni, interzise

Joi, 15 februarie, începe Festivalul Internațional de Film de la Berlin – ediția cu numărul 68, care, spun organizatorii, va plasa în lumina reflectoarelor agresiunile sexuale din industria de cinema.

În cadrul Berlinalei vor fi organizate conferințe și dezbateri pe această temă.

Directorul festivalului Dieter Kosslick a declarat că a descalificat câteva filme pentru ediţia din acest an pentru că un regizor, un actor sau un scenarist erau acuzați de hărțuire. Nu a fost divulgat numele respectivelor filme.

„Rezonanţa internaţională a campaniei #MeToo (privind hărțuirile și abuzurile sexuale – n.red.) a arătat cu claritate că nu este vorba despre o problemă care se limitează la Hollywood. Berlinala se consideră un forum în care problemele pot fi dezbătute şi în care poate da un impuls. Va exista o serie de evenimente organizate pentru a contribui la o schimbare veritabilă.” Dieter Kosslick, directorul Festivalului de Film de la Berlin

19 filme intră în competiția pentru premiul cel mare al Festivalului de Film de la Berlin 2018 – iar lista cu filme și programul proiecțiilor în cadrul festivalului pot fi consultate AICI.

Juriul este condus de regizorul și compozitorul german Tom Tykwer (a debutat cu „Deadly Maria în 1993 iar în 1998 devenea cunoscut pentru „Run, Lola, Run”). Din juriu mai fac parte: actrița belgiană Cécile de France, Adele Romanski (producător, Statele Unite), Stephanie Zacharek (SUA, critic de film la revista „Time”, precum și compozitorul nipon Ryuichi Sakamoto şi istoricul spaniol Chema Prado.