Confidenţialitate

Începe cel mai complex exercițiu NATO, în Marea Neagră

Sub conducerea Forțelor Navale Române, militari din opt state (Bulgaria, Grecia, Olanda, Polonia, România, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia), se vor instrui în comun, timp de o săptămână, pentru întărirea securității în regiune. Exercițiul începe sâmbătă dimineață.

Peste 2.400 de militari, 18 nave de luptă și 10 aeronave sunt forțele implicate în operațiunea Sea Shield 21. Potrivit colonelului Corneliu Pavel, de la Forțele Navale,  este cel mai mare și mai complex exercițiu multinațional NATO organizat de România, în 2021, în Marea Neagră: „Un crucișător, un distrugător, fregate, corvete, dragoare, vânătoare de mine, nave purtătoare de rachete și o navă de patrulare își vor uni eforturile pentru a desfășura secvențele planificate pe mare”.

Prima ediție a fost în 2015. De atunci, scenariile exercițiului s-au dezvoltat și au căpătat o complexitate din ce în ce mai mare, acoperind întregul spectru de amenințări la adresa securității maritime și a stabilității în regiunea Mării Negre.

„Pentru prima dată, marinarii militari polonezi participă cu un sistem de rachete sol-navă. Își vor defășura activitatea din Poligonul Capu Midia unde vor lansa atacuri asupra navelor inamice aflate pe mare, conform exercițiului”, spune colonelul Corneliu Pavel.

Secvențele terestre vor fi completate de proceduri pentru protecția căilor de comunicații terestre, în portul Constanța. Aici vor interveni scafandri militari specializați în lupta împotriva dispozitivelor explozive improvizate. Iar lupta împotriva amenințărilor aeriene va fi asigurată de elicoptere și avioane de luptă ale NATO.