Confidenţialitate

Începe a doua ediție a Festivalului Film Bun la Moinești

Filme și invitați speciali, la Centrul Cultural Lira

După o primă ediție reușită, Festivalul Film Bun la Moinești revine la Centrul Cultural Lira, în perioada 8-10 octombrie 2021. Evenimentul aduce împreună invitați din lumea filmului, actori și regizori, alături de criticul de film Irina-Margareta Nistor. În cele trei zile, după proiecțiile de film, spectatorii sunt invitați la discuții cu Ada Galeș, Octavian Strunilă, Magda Catone și Andrei Zincă.

„La început de an nou universitar, venim la Moinești cu filme cu umor, cu istorie și cu multă iubire, o călătorie în timp și spațiu, acum când a 7-a artă ne e cea mai bună călăuză. Pe curând la cinema și în fermecătoarea pădure, care are o sora în cel mai recent James Bond”, spune Irina-Margareta Nistor, care se declară fană a municipiului Moinești.

 

„Este cel de-al treilea an în care iubitorii de filme pot participa la un festival de film la Moinești, fiind un eveniment important în comunitatea noastră. Ne amintim cu plăcere experiența festivalului de film din anii precedenți și invitații celebri care ne-au onorat cu prezența lor – Mihai Șora, Ileana Popovici, Irina Margareta Nistor. Așadar, anul acesta, ne vom bucura de o nouă experiență cinematografică – o ediție cu  filme complexe, un mix de comedie și dramă, unele dintre ele considerate de critici ca fiind cele mai bune filme românești recente, precum filmul „Berliner” (regia Marian Crișan) sau pelicula care a suscitat un val de comentarii pe rețelele sociale „Și atunci ce e libertatea?” (regia Andrei Zincă). Vă așteptăm cu drag și cu invitați speciali – Irina Margareta Nistor, Magda Catone, Ada Galeș, plus alte câteva surprize și vă urăm vizionare plăcută”,  a ținut să precizeze Valentin Vieru, primarul municipiului Moinești.

 

„Noua ediție Film Bun are în spate o colaborare începută în 2018, atunci când am descoperit interesul cinefililor din Moinești față de evenimentele cinematografice. Ne bucurăm că autoritățile de aici au conștientizat nevoia actelor culturale și, împreună, am reușit să creionăm un eveniment de calitate”, precizează Andrei Giurgia, în calitate de director al Festivalului Serile Filmului Românesc, prin care se realizează Festivalul Film Bun.

 

Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.

Informații despre invitați, filme & program: https://festivalsfr.ro/filmbun/.

 

Programul complet:

Vineri, 8 octombrie 2021

Ora 19.00 Complet necunoscuți (regia Octavian Strunilă) – AP 12

Invitați: Ada Galeș (actriță), Octavian Strunilă (regizor), Irina-Margareta Nistor (critic de film)

 

Sâmbătă, 9 octombrie 2021

Ora 16.00 Berliner (regia Marian Crișan) – AP 12

Invitat: Irina-Margareta Nistor (critic de film)

 

Ora 18.30 – Și atunci, ce e libertatea? (regia Andrei Zincă)

Invitați: Magda Catone, Andrei Zincă (regizor/via ZOOM), Irina-Margareta Nistor (critic de film)

 

Duminică, 10 octombrie 2021

Ora 16.00 Vacanță la Roma (regia William Wyler)

Invitat: Irina-Margareta Nistor (critic de film)

 

 

DESPRE INVITAȚI

Irina-Margareta Nistor

Pentru doctorul nostru de filme lăsăm cifrele să vorbească: peste 17.000 de filme vizionate, dintre care, la peste 1.000 a asigurat și subtitrarea. Născută la data de 26 martie 1957, în București, Irina-Margareta Nistor a îndeplinit, până în prezent, rolul de profesor de limba română, comentator în direct la Oscar, Cannes, BAFTA și César și traducător pentru numeroase cărți, dicționare și casete video.

De asemenea, a colaborat și cu mass-media, la unele publicații fiind chiar redactor-șef. Cinema Paradis, Avanpremiera, Adevărul și Neața cu Răzvan și Dani sunt doar câteva dintre produsele media cu care Irina-Margareta Nistor se identifică. Pentru viața de film a Irinei Margareta Nistor, Ilinca Călugăreanu a realizat documentarul Chuck Norris vs. Communism (2015), fiindu-i dedicat în întregime.

 

Ada Galeș

Ada Galeș joacă, în prezent, la Teatrul Național din București, pe multe alte scene din România și poate fi văzută și pe marile ecrane. În anul 2016, actrița a primit premiul UNITER pentru debut.

De-a lungul timpului, Ada Galeș a avut roluri în mai multe producții, precum: Scara (2021), Odată pentru totdeauna (2020), Un om la locul lui (2018), In Blue / În albastru (2017), Cuscrii (2014), Love Bus: cinci povești de dragoste din București (2014), Fright Night 2: New Blood / Noaptea fricii 2 (2013), La mulți ani! (2013), Lumea se descompune în fapte (2011), Extrasezon (2010).

Pentru cel mai recent rol, în lungmetrajul Complet necunoscuți (2021), actrița și-a schimbat complet înfățișarea.

 

Octavian Strunilă

Actor, regizor și scenarist român, născut în Dorohoi, Botoșani. S-a făcut remarcat odată cu rolurile din Inimă de țigan și State de România. Actorul a jucat și în Home delivery, Poveste de cartier, Regina, Iubire ca în filme, Lacrimi de iubire și Hacker, dar s-a evidențiat și în roluri din spectacole de teatru. În septembrie 2005, a primit premiul „Cel mai bun actor” la secțiunea individual din cadrul Galei Tânărului Actor HOP.

Complet necunoscuți este primul său film, pe care l-a regizat în pandemie, fiind adaptarea românească a producţiei Perfetti sconosciuti.

 

Magda Catone

Magda Catone își face debutul ca actor din timpul facultății interpretând un rol secundar în filmul De ce trag clopotele, Mitică? (1981).

Actrița are un palmares bogat de filme și roluri, printre care De ce eu? (2006), Păcală se întoarce (2006), Ursul (2011) și Dragoste cu cele mai bune intenții (2011), Scurtcircuit (2017). Munca ei a fost  răsplătită cu o serie de premii, printre cele mai importante fiind Premiul de interpretare feminină, la Festivalul de Teatru din Brașov (1983) și Premiul special al juriului, la Festivalul de Teatru pentru Tineret din Costinești (1984).

 

Andrei Zincă

Regizorul româno-american Andrei Zincă, fiul scriitorului Haralamb Zincă, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” secţia Imagine. A urmat cursurile Masterat în Regie și Producție de Film la USC School of Cinematic Arts în Los Angeles și în 1988 s-a stabilit în Miami, devenind primul regizor român de telenovele.

Andrei Zincă a decis să se întoarcă în România în 2006, prilej cu care a regizat serialul La Urgență, dar și filme de lungmetraj. Este cunoscut pentru filmele Puzzle (2013), Mirrors (2008) sau Și atunci, ce e libertatea? (2020). Filmul Și atunci, ce e libertatea? a primit Premiul Publicului în Zilelele Filmului Românesc la TIFF 2020.

Double 4 Studio, compania de producție și distribuție de filme pe care o conduce, a organizat în ultimii ani în SUA mai multe evenimente dedicate promovării cinematografiei din România.

 

 

Festival organizat de: Primăria Municipiului Moinești, Centrul Cultural Lira

Produs de: Asociația Artis

Partener media oficial: Europa FM

Parteneri: Serile Filmului Românesc, Asociația Studenților Jurnaliști Iași