Încep Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro

Jocurile Olimpice de vară de la Rio de Janeiro încep vineri sub ameninţarea Zika şi a problemelor de organizare.

Însă nu este pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice când cea mai mare competiţie sportivă a lumii începe într-un climat tensionat.

Timp de 17 zile întreaga lume va urmări peste 10.500 de sportivi, care vor lupta pentru medalii în 42(două) de discipline sportive.

Printre ei și 10 refugiați, care formează în premieră, o echipă a celor care au rămas fără case în urma războiului din Siria și a conflictellor din Nordul Africii.

Pentru aproape 4 ore spectacolul ceremoniei de deschidere de pe celebrul stadion Maracana va încânta spectatorii cu manifestări artistice specifice culturii braziliene.

Această ediție a Jocurilor Olimpice începe sub amenințarea virusului Zika, mai mulți sportivi au decis să nu participe din această cauză. Printre ei se numără jucătorii de golf – în frunte cu cel mai cunoscut dintre el Rory Mc Ilroy și  numărul 1 al golfului, australianul Jason Day, precum și nume sonore din tenis printre ele și Simona Halep, Chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății a dat asigurări că riscul infecției cu Zika este foarte mic

Mai mult organizatorii sunt în criză de timp. Sportivii au ajuns la Rio, dar satul olimpic lasă de dorit. La cel puţin jumătate din cele 31 de imobile s-au semnalat probleme cu scurgeri de apă la toalete, ţevi şi cabluri nemontate.

Australienii, primi sosiți, au părăsit pentru scurt timp satul olimpic – când s-au întors imobilul lor a fost afectat de un incendiu, iar lucrurile le-au fost furate.

Au fost semnalate probleme și la pista de cilism – chiar dacă a fost gata la finalul lunii iunie, ea nu a fost testată, deși proba începe pe 11 august.

Pe ultima sută de metri autoritățile braziliene au construit o linie de metrou către Parcul Olimpic. Ea va transporta doar spectatori și acreditați.

O altă problemă la Rio este apa contaminată cu bacterii – sportivii de la Yahting vor fi nevoiți să evite şi diverse obiecte din apă pentru a câştiga o medalie.

Rio de Janeiro organizează ediţia a 31-a a Jocurilor Olimpice, care se încheie la 21 august.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS