Încep înscrierile pentru Selecţia Naţională Eurovision 2013

TVR va deschide oficial Selecţia Naţională pentru cel mai important concurs muzical european, Eurovision Song Contest, la începutul săptămânii următoare.

Redactorul-şef al Redacţiei Divertisment din TVR, Dan Manoliu a fost desemnat să se ocupe de organizarea participării României la ediţia din acest an a concursului Eurovision, care se va desfăşura la Malmo, în Suedia, pe 14, 16 şi 18 mai.

Suma stabilită de TVR pentru participarea la Eurovision 2013 este similară cu cea alocată pentru participarea României la ediţia din 2012 a concursului, anume 200.000 euro.

Înscrierile pentru Eurovision Song Contest 2013 vor fi deschise luni, tot atunci urmând să fie făcute publice şi condiţiile de participare.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi -Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este ‘Tornero’, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de MihaiTrăistariu.

Trupa Mandinga, reprezentanta României la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea în finala concursului, unde a concurat cu piesa ‘Zaleilah’.

Eurovision este transmis în Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia şi Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audienţă record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numărul celor care au urmărit atât finala, cât şi semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.