Confidenţialitate

Încep controale în toate secțiile ATI din țară

De luni, încep verificări la toate secțiile de Terapie Intensivă ale spitalelor din țară.

Controlul – ordonat de premierul Ludovic Orban – urmează tragediei din weekend. 10 pacienți au murit într-un incendiu care a cuprins, sâmbătă seara, secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamţ. Specialiștii vor expertiza dispozitive şi echipamente medicale carbonizate. Conducerea spitalului a predat înscrisuri solicitate. Au fost făcute primele audieri și au fost finalizate unele dintre necropsii.

Flăcările au rănit alte 7 persoane. 6 au fost transportate la Lețcani, una fiind în stare gravă.

Medicul Ioan Cătălin Denciu, care a suferit arsuri profunde pe jumătate din suprafaţa corpului pe când salva pacienți, a fost transportat în Belgia, deși guvernanții dau asigurări că spitalele din România pot trata marii arși.

Tragedia a devenit motiv de dispută politică.

Premierul Ludovic Orban a susținut  că la Spitalul de la Piatra, aflat în subordinea Consiliului Județean, au fost făcute lucrări de construcţii fără avizele necesare. Un scenariu respins de șeful Consiliului Județean Neamț. Potrivit lui Ionel Arsene, un șantier urma să fie început pentru extinderea secției ATI, în contextul crizei de coronavirus.

La rândul său, prefectul de Neamț a denunțat mutarea pacienților de la un etaj la altul.

Zeci de persoane au protestat la Piatra Neamț, duminică, cerând pedepsirea vinovaților. În opinia manifestanților, conflictele politice fac victime.

În ultimul an, la conducerea spitalului nemțean s-au perindat 8 manageri.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a invocat actuala situație de criză epidemică și letargia în care s-a aflat sistemul sanitar în ultimii 30 de ani.

În opinia președintelui Klaus Iohannis, este foarte important să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu pentru a evita în viitor situații similare.

Patriarhul Daniel a transmis, duminică, condoleanțe și a îndemnat la rugăciuni pentru însănătoșirea grabnică a răniților. La Vatican, Papa Francisc s-a rugat, la rândul său, pentru victimele incendiului de la Piatra Neamț și familiile acestora.

Liderii filialelor din cadrul Colegiului Medicilor din România au transmis, duminică, solicitarea către autorități să realizeze un angajament pentru sănătate, care implică investiții în infrastructură și condiții de muncă sigure.

Sindicaliștii Sanitas continuă acțiunile de protest. Luni, va fi depunsă lista revendicărilor la toate prefecturile din ţară. Marți, este programat un nou pichet la sediu Guvernului. Denunțând acordarea neunitară a drepturilor salariale, membrii Sanitas amenință cu greva.