Confidenţialitate

Incendiul de la Cernobîl a fost stins

Pompierii ucraineni au stins complet incendiul forestier care a izbucnit în zona contaminată de radiații de lîngă centrala nucleară avariată Cernobîl.

Incendiul a izbucnit pe 28 aprilie și a durat patru zile. 320 de hectare au fost distruse, se afirmă într-un comunicat al Serviciului Ucrainean pentru Situații de Urgență.

Nivelul de radioactivitate a depășit ușor normele admise în interiorul centralei Cernobîl, închisă în anul 2000. Acest incendiu a provocat un val de panică pe rețelele de socializare, mai ales la Kiev. Capitala Ucrainei, cu o populație de aproximativ două milioane de persoane, se află la aproximativ o sută de kilometri de Cernobîl. În 1986, autoritățile societice au ascuns pentru mai multă vreme amploarea catastrofei de la Cernobîl – cea mai gravă din istoria industriei nucleare civile.

Autoritățile nu exclud posibilitatea ca indendiul să fi fost pus intenționat. Explozia din 1986 de la reactorul numărul 4 al centralei de la Cernobîl a contaminat o bună parte a Europei, dar mai ales fostele republici sovietice Ucraina, Rusia și Belarus.