Confidenţialitate

Incendiu la Penitenciarul Satu Mare: trei morți și doi răniți grav

Un incendiu violent a izbucnit, miercuri seara, în timpul unei revolte la Penitenciarul Satu Mare.

Forțele de intervenție anunță că, în jurul orei 22.00, câțiva deținuți au dat foc unor saltele, revoltați de anularea vizitelor în contextul măsurilor impuse, prin starea de urgență, pentru limitarea noului coronavirus.

S-a intervenit cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, trei ambulanțe SMURD și patru ambulanțe SAJ.

Cei doi supraviețuitori au fost transportați la Spitalul din Satu Mare.

Alte cinci persoane au fost evaluate medical la fața locului.

”Vă informăm că, la nivelul Penitenciarului Satu Mare, a fost înregistrat decesul a trei persoane private de libertate, urmare incendierii voluntare a unei camere de deţinere. Pentru lichidarea incendiului, rezultat al unui protest spontan iniţiat de zece persoane private de libertate cazate în aceeaşi cameră de deţinere, a fost solicitat, de îndată, sprijinul echipajelor ISU. Totodată, la faţa locului s-au deplasat şi echipaje ale SMURD, în vederea acordării primului ajutor persoanelor implicate”, anunță Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

”Celelalte cinci persoane cazate în aceeaşi cameră de deţinere se află în afara oricărui pericol. În vederea prevenirii oricăror situaţii de risc generate de fumul degajat, întreaga secţie de deţinere a fost evacuată. Subliniem că nu a fost necesară acordarea de prim ajutor persoanelor cazate pe celelalte secţii de deţinere, starea de spirit în rândul acestora fiind corespunzătoare. De asemenea, nu au rezultat vătămări ale poliţiştilor de penitenciare aflaţi în serviciu”, adaugă ANP.

Incidentul a fost notificat judecătorului de supraveghere a privării de libertate, în prezent desfăşurându-se demersuri în vederea sesizării unităţii de parchet responsabile.

”Cauzele şi împrejurările producerii incidentului vor putea fi stabilite, cu exactitate, de organele judiciare abilitate în efectuarea cercetărilor. Subliniem că incendiul s-a produs imediat ulterior efectuării apelului de seară, procedură în cadrul căreia persoanele private de libertate implicate nu au invocat nemulţumiri”, mai transmite Administraţia Naţională a Penitenciarelor.