Confidenţialitate

Încasările din turism de Revelion au fost cu 40% mai mici față de anul 2019. Destinațiile rurale, preferatele românilor | AUDIO

Încasările de Revelion au fost cu 40% mai mici față de anul 2019, anul de referință în turism înainte de pandemie, arată datele centralizate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc.  

Doar 121.000 de turiști și-au petrecut Anul Nou într-o destinație din țară, cu o treime mai puțin în comparație cu Revelionul 2019/2020, și au cheltuit aproape 25,6 milioane de euro.

Autoritățile au ridicat o parte din restrictiile impuse în contextul pandemiei, însă cei mai mulți români au preferat să petreacă Revelionul în grup restrâns și în locuri mai izolate.

Față de anii trecuti, rezervările s-au făcut pe ultima sută de metri, iar durata sejurului a scăzut de la 5 la 3 nopți de cazare, fiindcă 1 și 2 ianuarie au picat în weekend.

Turismul rural a fost pe primul loc cu 48.000 de rezervări, dar chiar și așa au fost cu 20% mai puțini clienți cazați la pensiuni faţă de 2019.

Peste 40.000 de turiști și-au petrecut Revelionul la munte, cele mai solicitate stațiuni fiind cele de pe Valea Prahovei, Poiana Brașov, zona Rucăr-Bran, Păltiniş, Rânca, Straja, precum și cele din Maramureș și Bucovina.

Jumătate din cei aflați pe Valea Prahovei au fost cazați la particulari și au petrecut noaptea de Revelion cu mâncare și băutură adusă de acasă sau comandată online.

Peste 16.000 de români au ales stațiunile balneare însă cea mai mare scădere, de aproape 60%, s-a înregistrat în hotelurile și restaurantele din orașe, multe fiind închise din cauza lipsei de turiști, dar și de personal.

Și numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în străinatate aproape s-a înjumătățit față de 2019.

Incertitudinea și teama privind introducerea unor restricții i-au făcut pe mulți să aleagă destinația externă în ultima clipă și să călătorească cu mașina personală în țările din apropiere, pentru a evita aglomerația din aeroporturi și schimbările regulilor de călătorie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Adriana Sârbu

Citește și: Prima zi lucrătoare din noul an a dus la formarea de cozi la plata taxelor și impozitelor