Confidenţialitate

Încărcător comun: O propunere solicitată de Parlamentul European, așteptată de multă vreme

În ultimul deceniu, Parlamentul European a cerut Comisiei o propunere privind un încărcător comun, pentru diminuarea deșeurilor electronice și pentru a ușura viața consumatorilor.

Parlamentul European și Comisia parlamentară pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) insistă de ani de zile asupra nevoii unei soluții comune privind încărcătorul, solicitând în permanență Comisiei Europene să acționeze în consecință, printr-o serie de rapoarte din proprie inițiativă, rezoluții și întrebări adresate comisarilor europeni.

În 2014, Parlamentul a pledat cu fermitate pentru un încărcător comun pentru toate telefoanele mobile în timpul negocierilor referitoare la Directiva privind echipamentele radio (RED).

De atunci, Parlamentul a solicitat prin diverse inițiative, direct sau indirect, standardizarea încărcătoarelor pentru telefoanele mobile. Printre aceste inițiative se numără o rezoluție adoptată la 30 ianuarie 2020, prin care se solicita Comisiei Europene să introducă un standard pentru un încărcător comun „în regim de urgență”.

În plus, într-o rezoluție recentă din 10 februarie 2021 referitoare la noul plan de acțiune privind economia circulară, deputații europeni au solicitat Comisiei Europene să introducă de urgență un încărcător comun pentru telefoanele inteligente și dispozitivele similare pentru a asigura în mod optim opțiuni de încărcare standardizate, compatibile și interoperabile.

Deputații au mai solicitat Comisiei să pregătească o strategie de decuplare, care să garanteze consumatorilor că nu sunt obligați să cumpere noi încărcătoare cu dispozitive noi, și să adopte o etichetare armonizată.

Pe 23 septembrie, Comisia Europeană a făcut un pas important împotriva deșeurilor electronice și a inconvenientelor cauzate consumatorilor de prevalența diferitelor încărcătoare incompatibile pentru dispozitivele electronice.

Comisia propune:
• Un port de încărcare armonizat pentru dispozitivele electronice: USB-C va fi portul comun. Aceasta va permite consumatorilor să își încarce dispozitivele cu același încărcător cu port USB-C, indiferent de marca dispozitivului.

• Tehnologia de încărcare rapidă armonizată va contribui la prevenirea faptului că diferiți producători limitează în mod nejustificat viteza de încărcare și va ajuta la asigurarea faptului că viteza de încărcare este aceeași atunci când se utilizează orice încărcător compatibil pentru un dispozitiv.

Propunerea Comisiei urmează să fie votată în Parlament. Va intra în vigoare la doi ani distanță după acest vot.

Foto/ Pixabay