Confidenţialitate

Încă o criză legată de BREXIT. Summitul extraordinar de la Bruxelles, incert

Summitul extraordinar de mâine dimineață, de la Bruxelles, pe tema Brexit. este incert în acest moment.

Ieri, aflat în Cuba, premierul Spaniei a amenințat că dacă în acordul de retragere a Marii Britanii din blocul comunitar, nu va fi precizat clar, că țara sa va fi consultată în orice problemă care ține de Gibraltar, atunci Madridul va bloca summitul de duminică.

Surse diplomatice au declarat în exclusivitate  pentru Europa FM că în această seară, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker,  va negocia această problemă cu premierul britanic, Theresa May.

De asemenea, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a discutat în această după amiază la telefon cu premierul Spaniei.

Este de așteptat ca la ora 17,  premierul Spaniei să facă o declarație.

Noua criză în dosarul BREXIT a aparut cu mai puțin de 48 de ore înainte ca liderii celor 27 de state membre ale Uniunii să aprobe draftul documentului de retragere a Marii Britanii din blocul comunitar și declarația politică privind viitoarea relație dintre cele două părți.

Supărat că în variata finală a acordului privind Brexit-ul nu se prevede clar ca Madridul să fie consultat în ceea ce privește Gibraltarul, indiferent de subiect, premierul Spaniei a amenințat că îşi menţine veto-ul la acordul pentru Brexit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Garanţiile încă nu sunt satisfăcătoare, deci Spania îşi menţine veto-ul la acordul pentru Brexit”, a declarat Sanchez.

Gibraltarul este teritoriu britanic din 1713 și urmează să părăsească Uniunea Europeană alături de Regatul Unit în martie 2019, deşi 96% din populaţia sa a votat, la referendumul din iunie 2016, pentru rămânerea în interiorul blocului comunitar.