Inca doua produse romanesti recunoscute la nivel european

Încă două produse româneşti vor fi recunoscute la nivel european. Este vorba despre brânza de Ibăneşti şi novacul afumat din Țara Bârsei.

În prezent, România are un singur produs certificat şi recunoscut la nivel european: magiunul de prune de Topoloveni. Însă, Ministerul Agriculturii are în lucru dosare pentru certificarea mai multor produse, cum ar fi Brânza de Covurlui, Salamul de Sibiu, Scrumbia afumată de Dunăre sau Cârnaţii de Pleşcoi.

Deocamdată, la Bruxelles, au ajuns propunerile pentru atestarea a două produse: telemeaua de Ibăneşti și novacul afumat din Țara Bârsei. Ar putea fi declarate produse tradiționale luna viitoare.

Certificarea aduce mai multe avantaje producătorilor. Niciun alt stat membru nu poate să producă acestă marfă sub denumirea certificată, iar promovarea se poate face prin accesarea de fonduri europene.

Italia și Franța sunt țările europene cu cele mai multe produse atestate de Uniunea Europeană.