In Statele Unite – FBI ancheteaza descoperirea la Washington a unor fiole care contineau virusul variolei intr-un depozit al Agentiei americane pentru Medicamente

Fiolele erau etichetate ‘variolă’ şi păreau să dateze din anii ’50, a precizat Centrul federal pentru controlul şi prevenirea bolilor.

Recipientele respective au fost găsite într-un laborator local al Agenţiei americane pentru Medicamente, situat în apropiere de capitala americană.

Nu există nicio dovadă că fiolele au fost deschise şi ‘oficialii desemnaţi să se ocupe de securitatea sanitară nu au descoperit niciun risc de expunere în cazul laboranţilor sau persoanelor din exterior’.

Fiolele se află acum la un laborator ultra-securizat din Atlanta.

Primele teste au identificat virusul variolei şi vor fi făcute analize suplimentare pentru a stabili dacă virusul este viabil sau capabil să se dezvolte în cultură.

Rezultatele acestora vor fi cunoscute în două săptămâni, după care eşantioanele vor fi distruse.

Variola este o boală infecţioasă de origine virală, extrem de contagioasă, care poate fi mortală. Ea a fost eradicată graţie unui program mondial de vaccinare. Ultimul caz în Statele Unite datează din 1949, iar ultimul din lume a fost identificat în Somalia în 1977.