În plin conflict diplomatic cu China, guvernul japonez a demisionat astăzi

Premierul nipon a anunțat că toți miniștrii vor fi înlocuți.

Popularitatea guvernului japonez a scăzut, în ultima perioadă, sub 30 la sută, după ce a adoptat o lege care prevede creșterea impozitului pe consum – scrie Agenția France Presse.

Pentru a obține adoptarea acestui document controversat, premierul Yoshihiko Noda – reales recent în ca lider al Partidul Democrat din Japonia – a promis opoziției că guvernul va convoca alegeri legislative anticipate.

Premierul speră ca, prin schimbarea miniștrilor să își redobândească popularitatea.

Singurii miniștrii care ar urma să își păstreze portofoliile vor fi cel ai Apărării și cel de externe. Ei trebuie să gestioneze în continuare conflictul diplomatic cu Beijingul în ceea ce privește insulele din Marea Chinei de Est.

În plus, în fruntea ministerului Educației, Culturii și Sportului ar urma să fie desemnată Makiko Tanako, percepută ca fiind apropiată Chinei. Chiar dacă nu va avea un rol diplomatic oficial, numirea sa va fi, înainte de toate, simbolică, potrivit presei nipone.Ea a mai deținut portofoliul de la Ministerul de Externe și este fiica unui fost premier, care a contribuit la normalizarea relațiilor dintre China și Japonia.