In Olanda, partidul extremist de dreapta al populistului Geert Wilders a inregistrat, ieri, o infrangere usturatoare la alegerile europarlamentare

În Germania, conservatorii cancelarului german Angela Merkel sunt favoriți la acest scrutin, însă sondajele arată o creștere în preferințele votanților pentru partidul anti-euro.

Primele exit-polluri din Olanda arată că partidul antimigrație și antiislam al extremistului olandez Geert Wilders a obținut până acum 12,2% din voturi, în scădere cu 5 procente față de alegerile de acum 5 ani.

Cotat cu prima şansă în sondajele de opinie din ultimele luni, PVV a ieşit doar pe locul al patrulea. Favoriți în Olanda sunt centriștii și creștin democrații.

Acest scor dezamăgitor, recunoscut chiar de Geert Wilders, nu va afecta, totuşi, avansul euroscepticilor la nivel european, mai ales în Franţa şi Marea Britanie. Ei ar putea să-şi tripleze numărul de deputaţi, până la 100 de locuri.

Și acest lucru în contextul în care Uniunea Europeană se reface cu greu după criza euro.

În Germania conservatorii cancelarului Angela Merkel îi devansează în continuare pe social-democraţi. Creat anul trecut, partidul antieuro, care militează pentru o ‘dizolvare ordonată’ a monedei unice, a crescut cu un procent în sondaje.

Aproximativ 400 de milioane de alegători sunt chemaţi la urne să desemneze, pentru următorii cinci ani, cei 751 de membri ai Parlamentului European.