Confidenţialitate

IN MEMORIAM Michael Jackson (1958 – 2009)

Michael Jackson s-a născut la 29 august 1958, în orăşelul american Gary, din statul Indiana. Părinţii erau Katherine Esther şi Joseph Walter. Mama, de religie martor al lui Iehova, era cea care avea grijă de casă, în timp ce tatăl lui Michael lucra într-o turnătorie de oţel.

Pe lângă slujbă, Joseph Jackson era şi membrul unei trupe de R&B, numită The Falcons, aşa Michael Jackson a învăţat ce înseamnă muzica bună de la o vârstă fragedă. Familia Jackson era foarte numeroasă, erau cu totul 9 copii.

Fraţii lui Michael erau Jackie, Tito, Jermaine, Marlon şi Randy. Surorile erau Rebbie, La Toya şi Janet. Un alt frate, Brandon, murise la puţin timp după naştere. Toţi cei 11 membri ai familiei locuiau într-o căsuţă modestă, cu numai 3 camere.

Capul familiei, Joseph Jackson, era dur cu copiii. Michael avea să declare în multe interviuri că tatăl său îl lovea şi îl agresa verbal, mai ales în timpul repetiţiilor.

Michael admitea că disciplina impusă de tatăl său avea să îi fie de folos în carieră. În 1964, când avea 6 ani, Michael şi fratele său Marlon intră în formaţia Jackson Brothers. Din trupă făceau parte deja fraţii mai mari: Jackie, Tito şi Jermaine. Iniţial, Michael cânta la conga şi tamburină. Avea să treacă destul de repede la backing-vocals şi va participa la spectaculoasele numere de dans ale trupei.

După ce împlineşte 8 ani, Michael Jackson devine solistul trupei, alături de fratele său mai mare Jermaine. Este şi momentul în care trupa îşi schimbă numele din Jackson Brothers în Jackson Five. Vreme de doi ani, începând cu 1966, Michael Jackson pleacă cu trupa în primul său turneu. În anii ’60, artiştii de culoare nu puteau cânta oriunde în Statele Unite, aşa că turneul Jackson Five avea să includă doar cluburi în care prezenţa muzicienilor afro-americani era permisă.

Tot atunci, trupa câştigă un concurs organizat de casa de discuri Motown, după ce fac un cover al hitului ‘I got you (I feel good)’, al legendarului James Brown. În anii care au urmat, Jackson Five au ocupat primul loc în topul Billboard Hot 100 cu piese ca ‘I Want You Back’, ‘ABC’, ‘The Love You Save’, sau ‘I’ll Be There’.

Primul album solo al lui Michael Jackson a apărut în 1972. Se numea ‘Got to be there’ şi Michael avea pe atunci 14 ani. Nu era tocmai un secret că era un copil minune al muzicii, devreme ce cânta alături de trupa fraţilor săi de când avea 6 ani. De fapt, primele patru albume ale lui Michael au apărut pe vremea când viitorul rege al pop-ului era încă membru al formaţiei Jackson Five.

Albumul de debut ‘Got to be there’ şi următoarele 3 au fost produse de Motown Records, casă de discuri care se ocupa mai ales de artiştii de culoare. Printre ei: The Supremes, Lionel Richie, Marvin Gaye, Stevie Wonder, şi evident, Jackson Five.

‘Got to be there’ s-a vândut în mai mult de 3 milioane de exemplare, cifra excelentă pentru albumul unui puşti de 14 ani. Al patrulea album, ‘Forever Michael’ din 1975, sare deja de 7 milioane.

Toate albumele din perioada adolescenţei au ceva în comun: Michael interpretează şi coveruri ale unor artişti de culoare. De exemplu, prima piesa de pe albumul de debut este ‘Ain’t no sunshine’, piesă cult a muzicii afro-americane, interpretată iniţial de Bill Withers. Albumele de adolescenţă s-au vândut bine şi criticii îi prevedeau o carieră stălucită.

‘Off the wall’, primul mare success al lui Michael Jackson, se apropia cu paşi repezi În 1975, Jackson Five renunţă la contractul cu casa de discuri Motown şi trec la Epic Records. Îşi schimbă şi numele, devenind pur şi simplu… The Jacksons. În aceea perioadă, Michael era cel care compunea piesele trupei.

The Jacksons mai lansează 6 albume şi pleacă în mai multe turnee, însă trupa nu se mai bucura de acelaşi succes. În 1978, Michael Jackson joacă rolul Sperietoarei în musicalul ‘The Wiz’, inspirat de povestea ‘Vrăjitorul din Oz’.

În musical apar numai artişti de culoare. Spre exemplu, Diana Ross joacă rolul presonajului principal, Dorothy, iar acţiunea are loc într-un tărâm care aminteşte cumva de ghetourile New Yorkului. Criticii l-au apreciat pe Michael Jackson în rolul Sperietoarei, dar din păcate, filmul nu s-a bucurat de prea mult succes.

Însă cum tot răul este spre bine, cel care s-a ocupat de coloana sonoră de la ‘The Wiz’, nu era nimeni altul decât legendarul muzician şi compozitor Quincy Jones. La propunerea lui Michael, Quincy devine producătorul primului album cu adevărat important al viitorului rege al al pop-ului. Era doar începutul colaborării dintre cei doi.

‘Off the Wall’ se lansează în 1979, când Michael Jackson avea 21 de ani. Albumul ‘Off the Wall’, primul material discografic de succes al lui Michael Jackson, s-a lansat în august 1979. Producătorul albumului era legendarul muzician Quincy Jones. Trei dintre piesele albumului erau scrie chiar de Michael Jackson. Cea mai apreciată avea să devină ‘Don’t Stop ‘till You Get Enough’. Single-ul i-a adus lui Michael un disc de platină şi un premiu Grammy.

Albumul ‘Off the Wall’ a primit cu totul 8 discuri de platină după ce s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare în toată lumea. Mulţumită lui ‘Off the Wall’, Michael a fost primul artist din lume cu 4 piese de pe acelaşi album clasate în primele 10 locuri din topul Billboard Hot 100.

Printre cei cu care Michael Jackson colaborează pentru acest disc se mai numără muzicieni ca Paul McCartney sau Stevie Wonder, aşa că succesul nebun de care s-a bucurat ‘Off the Wall’ nu a fost nici pe departe întâmplător. Anul 1979 mai aduce o premieră pentru Michael Jackson, însă una nu tocmai fericită. În timp ce exersa nişte mişcări de dans mai complicate, Michael cade şi îşi sparge nasul. Rinoplastia care a urmat a fost prima operaţie estetică suferită de Michael Jackson.

Michael Jackson nu s-a rezumat niciodată la muzică. În 1982, înregistreză o carte audio pentru copii. Este vorba despre versiunea pe casetă audio a celebrului film E.T., regizat de Steven Spielberg.

Michael Jackson era naratorul poveştii despre simpaticul extraterestru care se rătăceşte pe Pământ.

Prestaţia sa extrem de convingătoare, dacă îi putem spune aşa, i-a adus lui Michael încă un premiu Grammy, de data aceasta pentru cel mai bun album pentru copii. Interesant este că Michael Jackson va declara într-un interviu că într-o bună măsură, se identifica cu personajul E.T.: ‘Se află într-un loc străin şi vrea să fie acceptat. Este o situaţie în care mă aflu şi eu de multe ori când călătoresc în toată lumea, din oraş în oraş. E.T. iubeşte şi vrea să fie iubit, şi aşa sunt şi eu’. Poate aşa se explică de ce versiunea audio a lui E.T. a avut un success atât de mare.

Pare puţin ciudat pentru vremurile noastre, dar cartea audio narată de Michael Jackson a ajuns până pe locul 82 în UK Albums Chart. Clasarea este cu atât mai remarcabilă dat fiind că la urma-urmei, vorbim despre un album pentru copii.

‘Thriller’ este cel mai bine vândut album din toate timpurile. Peste 110 milioane de oameni din toată lumea au cumpărat discul lansat de Michael Jackson în 1982. Piesele erau una şi una: ‘Human nature’, ‘Beat it’, ‘Billie Jean’ sau ‘The girl is mine’, un duet fabulos cu Paul McCartney, fost membru Beatles. Din 10 piese câte conţine albumul, 7 au ajuns pe primele locuri în Bilboard Hot 100.

‘Thriller’ a fost şi printre primele albume promovate cu ajutorul video-clipurilor. Şi dacă tot a venit vorba, cel mai cunoscut video-clip al regelui pop este în mod evident ‘Thriller’.

Mulţi spun că este de fapt un scurt metraj horror, pentru că durează 14 minute, mult mai mult decât melodia care dă numele albumului. Inspirată din filmele de groază din anii ’50, atmosfera videoclipului este înfricoşetoare. Imaginea zombiilor care ies din morminte şi dansează cu Michael va rămâne cu siguranţă în mintea multor generaţii. Bugetul de producţie a fost pe măsură: peste 500.000 de dolari. Suma este impresionantă şi acum, dar în 1982 era imensă.

Michael Jackson avea să tot investească în videoclipuri. Scream din 1995 a costat 7.000.000 de dolari şi este şi acum, cel mai scump videoclip din toate timpurile. În 1983, prima casă de discuri cu care a lucrat Michael Jackson a împlinit 25 de ani.

De aceea, Motown Records a adunat cei mai buni artişti cu care a colaborat şi a organizat un spectacol televizat de zile mari. Audienţa a fost uriaşă: peste 47 de milioane de americani au urmărit transmisia. Pe scenă au urcat artişti ca Lionel Richie, Marvin Gaye, Stevie Wonder, Diana Ross, şi, desigur, Jackson Five. Michael şi fraţii lui nu mai cântaseră împreună de ceva timp, dar au făcut un show pe cinste. După concertul Jackson Five, a urmat o reprezentaţie solo a lui Michael Jackson.

Momentul a intrat în istorie după ce în timpul melodiei Billie Jean, regele pop-ului a executat pentru prima oară în public dansul moonwalk. În anii ce au urmat, mişcarile spectaculoase ale dansului aveau să hipnotizeze milioane de fani din toată lumea. Fără a-i contesta în vreun fel meritele, trebuie spus că moonwalk nu este invenţia lui Michael Jackson.

Putem spune însă că Michael l-a ridicat la rang de artă. Părintele moonwalk-ului este Jeffrey Daniel, dansator excepţional, coregraf şi membru al trupelor Soul Train şi Shalamar. El îşi numea mişcarea de dans mult mai simplu: ‘backslide’. Michael Jackson era fan al coregrafiilor trupei Soul Train, şi l-a angajat pe Jeffrey Daniel să-i fie profesor de dans.

‘We are the World’, compusă de Michael Jackson şi Lionel Richie este probabil cea mai cunoscută melodie umanitară din toate timpurile. Rolul ei era strângerea de fonduri pentru oamenii încercaţi de foamete din Africa.

Pentru a reuşi ce şi-a propus, Michael a apelat la prietenii săi, care au format super-grupul ‘USA for Africa. Din trupă făceau parte Harry Belafonte, Ray Charles, Bob Dylan, Cyndi Loper, Kenny Rogers, Bruce Springsteen, Tina Turner, Stevie Wonder şi lista ar putea continua încă multă vreme.

Cu o asemenea componenţă, single-ul ‘We Are The World’ s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare în toată lumea. Este o performanţă extrem de greu de atins.

Până acum, doar 10 single-uri s-au vândut în mai mult de 15 milioane de unităţi. Cu totul, din vânzarea single-ului şi din donaţii, Michael şi prietenii săi au strâns peste 60 de milioane de dolari pentru populaţia înfometată a Africii.

Din păcate, a mai fost nevoie de ‘We are the World’ şi a doua oară. În ianuarie 2010, statul Haiti a fost lovit de un cutremur puternic. Au murit peste 300.000 de oameni, în timp ce peste 1 milion au rămas fără case.

Chiar şi fără Michael, care ne părăsise cu un an înainte, melodia a fost folosită cu succes la strângerea de fonduri pentru supravieţuitorii cataclismului din Haiti.