Confidenţialitate

IN MEMORIAM Janis Joplin (1943 – 1970)

Janis Lyn Joplin s-a născut la 19 ianuarie 1943, în Port Arthur, statul american din Texas.

Artista a început să cânte, de la vârsta de 17 ani, prin baruri de blues și jazz.

În 1966, se alătură trupei Big Brother and the Holding Company, alături de care înregistrează primul album.

Janis Joplin a participat împreună cu formația sa la Festivalul de la Monterey din 1967, alături de mari artiști ca Jimi Hendrix, The Mamas and The Papas, Jefferson Airplane, Otis Redding și The Who.

În primăvara lui 1968, s-au mutat la New York, pentru a înregistra albumul ”Cheap Thrills”, pe care se află hitul ”Piece of my heart”, care a ieșit pe piață în august 1968.

Critica a fost foarte bună, iar presa s-a concentrat asupra ei și mai puțin asupra grupului, spunând că ea era prea bună pentru o astfel de formație. Curând s-a despărțit de Big Brother and the Holding Company.

În 1969, Janis Joplin s-a alăturat unui nou grup, Kozmic Blues Band, fiind lansat albumul ”I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama!”, care avea un sunet diferit de tot ceea ce erau obișnuiți ascultătorii să audă, era un amestec de rock, soul și blues.

Pe 16 august 1969 a avut o apariție de mare succes la Festivalul de la Woodstock, unde a cântat ”Ball And Chain” și ”Piece of My Heart”.

Spre finalul acelui an deja avea probleme cu drogurile și a hotărât să ia o pauză. Ultimul său concert a fost în Madison Square Garden din New York, în noaptea dintre 19 și 20 decembrie 1969.

În septembrie 1970, s-a mutat la Los Angeles și a înregistrat ”Pearl”. Ziua de 4 octombrie 1970 a fost o zi importantă la studio și pentru a sărbători a ieșit să bea un pahar cu colegii.

Câteva ore mai târziu, artista a fost găsită moartă, răpusă – cel mai probabil – de o supradoză.

Corpul lui Janis Joplin a fost incinerat la Westwood, California, iar cenușa i-a fost împrăștiată în Oceanul Pacific, pe plaja de la Stinson.

La șase săptămâni de la moartea sa, a fost lansat albumul ”Pearl”, în 1971, care s-a menținut pe locul întâi timp de 14 săptămâni.

În 1995 a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame.

În 2003, ”Cheap Thrills” se afla pe locul 338 între primele 500 cele mai bune albume ale tuturor timpurilor.

În 2004 revista Rolling Stone a plasat-o pe locul 46 între cei mai buni 100 de artiști ai tuturor timpurilor, iar în 2008, a ocupat locul 28 între cei mai buni 100 de cântăreți ai tuturor timpurilor.