Confidenţialitate

In memoriam Amza Pellea

Pe 7 aprilie 1931, se năştea, la Băileşti, Amza Pellea.

Actorul a jucat zeci de roluri în teatru şi film, dar cel care i-a adus cea mai mare popularitate rămâne „Nea Mărin miliardar”, regizat de Sergiu Nicolaescu.

Amza Pellea s-a remarcat şi în rolurile istorice, de referință fiind cele din „Dacii”, „Haiducii” sau „Mihai Viteazul”, regizat tot de Sergiu Nicolaescu.

A absolvit cursurile Colegiului Naţional Carol I din Craiova şi a debutat pe scena Teatrului Naţional din Craiova, în 1956, iar în film, cinci ani mai târziu, în producţia „Setea”.

De-a lungul carierei, a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii cei mai talentaţi ai scenei româneşti.

Amza Pellea a interpretat atât personaje istorice (Vladica Hariton din Tudor din Vladimiri, Voievodul Basarab din Croitorii cei mari din Valahia , rolurile din Tudor, Răscoala, Haiducii, Dacii, Columna, Mihai Viteazul), cât și personaje contemporane (Ailincii din Secunda 58, Manole din Somnoroasa aventură), dar și personaje din repertoriul clasic universal (Esteban din Fântâna turmelor de Calderon, Horațiu din Hamlet, Platonov din Un Hamlet de provincie de Cehov).

A încetat din viaţă la 52 de ani şi a fost înmormântat în cimitirul Bellu din Bucureşti. În 2011, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la naștere, Amza Pellea a primit o stea pe Walk of Fame, spațiul bucureștean dedicat marilor valori ale filmului și scenei românești.