Confidenţialitate

În lipsa unui certificat verde, cazurile noi de Covid vor crește abrupt, spun specialiștii. La București, coaliția a abandonat discuțiile pe această temă | AUDIO

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile avertizează că, fară certificatul verde Covid, numărul cazurilor noi în valul 5 va crește mult mai abrupt decât s-ar întâmpla dacă ar exista acest instrument, folosit în toată Uniunea Europeană.

Doctorul Adriana Pistol atrage atenția că tulpina Omicron a SARS-CoV-2 va ajunge să se transmită comunitar în luna ianuarie, mai repede decât Delta, iar persoanele în vârstă și vulnerabile, de peste 65 de ani, sunt nevaccinate în proporție  de 60% în România:

„Nu înseamnă că nu ar crește numărul de cazuri, dar panta ar fi mult mai lină, permițând astfel unităților sanitare să facă față fără o explozie a cazurilor care să vină să ocupe paturi, permițând astfel și autorităților să achiziționeze și să distribuie medicație antivirală de ultimă generație, care să fie eficientă și permițând populației doritoare să se mai vaccineze încă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deocamdată, liderii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR nu s-au înțeles în privința impunerii certificatului verde Covid. Proiectul inițial, respins la Senat, prevedea obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, insistă că este nevoie de certificatul verde în perspectiva valului 5 al epidemiei:

„Din păcate, o măsură care să încetinească transmiterea, respectiv utilizarea acelui certificat Covid, noi l-am elaborat dar cum bine știți el nu a fost adoptat. Este o măsură pe care am fi vrut s-o luăm chiar dacă temporară, în România, încât să putem să gestionăm mai bine acest val 5. Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: România ar putea avea 25.000 de internări Covid-19 până la final de ianuarie, avertizează specialiștii | AUDIO