Confidenţialitate

În jur de 5.000 de tone de deșeuri periculoase, descoperite într-o comună din Călărași | VIDEO

Aproape 5.000 de tone de deşeuri de deşeuri periculoase au fost descoperite în comuna Săruleşti în judeţul Călăraşi. Vorbim despre electrocasnice vechi, fiare, componente de maşini, care erau arse şi vândute apoi.

Acolo este o adevărată piaţă ilicită a deşeurilor, spune ministrul Mediului Tánczos Barna, prezent joi dimineaţă la o amplă actiune la care au participat peste 200 de poliţişti, jandarmi şi comisari ai Gărzii de Mediu:

„Este o localitate unde se desfășoară activități ilegale de colectare și procesare a deșeurilor. Sunt foarte multe arderi ilegale, este motivul pentru care această acțiune a fost organizată de Garda de Mediu. Fără dar și poate, există rețele de crimă organizată în domeniul financiar, în domeniul colectării, în domeniul sortării.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Comisarii Gărzii de Mediu fac controale, dau amenzi și strâng deșeurile de pe străzi cu o macara. Acestea vor fi  transportate cu un camion și vor ajunge pe platforme autorizate, spune comisarul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu:

„Vom confisca mai întâi deșeurile masive, care reprezintă un pericol pentru mediu, din care se scurg ulei. Avem acolo niște motoare dezasamblate, avem caroserii, după care, cu ajutorul Primăriei, vom interveni pe deșeurile mai mici, care necesită o forță de muncă specializată.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, spune că ancheta va continua acum prin ANAF, care va identifica firmele care beneficiau de aceste deșeuri și le valorificau:

„Vedem o situație generalizată la nivelul aceste comune și nu este o comună singulară din acest punct de vedere. Rețeaua este organizată în așa fel încât de munca oamenilor de aici beneficiază companii, companii care generează documente false. Împreună cu Ministerul de Finanțe vom merge pe fir mai departe și controalele se vor duce până la companiile care valorifică aceste cantități de deșeuri.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Perchezițiile din comuna Săruleşti sunt încă în desfășurare. Cei care ard deseuri în localitățile din jurul Bucureștiului sunt în vizorul comisarilor Gărzii de Mediu și vor continua acțiuni similare și în restul țării.

Foto: Captură video Facebook / Ministerul Mediului – România