In Finlanda, elevii nu vor mai invata sa scrie de mana

Elevilor li se vor preda direct lecții de tastat literele și cifrele la calculator. Măsura se va aplica începând cu toamna lui 2016 – anunță BBC.

În era digitală, scrisul de mână devine o amintire. Finlanda renunță la cerneală în favoarea tastaturii – scriu ziarele locale, după ce Consiliul Național al Educației din Finlanda a decis ca începând din 2016, elevii să nu mai învețe să scrie de mână. În opinia specialiștilor finlandezi, tastarea literelor și a cifrelor la calculator este mult mai relevantă pentru viața de zi cu zi.

Mulți au salutat această măsură, în special utilizatorii rețelelor de socializare, care consideră că scrisul de mână ar fi o abilitate complet inutilă. Chiar și unii dascăli cred că e suficient ca elevii să deosebească literele mici de majuscule.

Măsura i-ar putea dezavantaja însă pe copiii care nu au un calculator acasă. În plus, profesorii de finlandeză spun că scrisul de mână îi ajută pe cei mici să își dezvolte abilități motorii fine și să își antreneze funcționarea creierului. De aceea, au propus ca în locul lecțiilor de caligrafie să existe măcar lecții de desen și de lucru manual.