Confidenţialitate

BACĂU: Primii bugetari trimiși în șomaj tehnic

Criza generată de pandemie nu afectează doar agenții economici din sistemul privat.

Primăria orașului Buhuși din județul Bacău trimite mai mulți funcționari în șomaj tehnic și face reduceri salariale în cazul personalului care nu a fost trimis acasă.

Autoritățile pun măsurile pe seama scăderii dramatice a încasărilor la bugetul local.

De la declararea stării de urgență și pe fondul măsurilor impuse prin ordonanțele militare pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus, încasările la bugetul local al orașului Buhuși au scăzut considerabil.

Bani prevăzuți pentru investiții sau pentru funcționare au fost redirecționați pentru o serie de cheltuielile generate de pandemie, de la asigurarea de materiale de protecție și dezinfectanți până la ajutoare pentru persoanele izolate și aflate în situații sociale limită.

Tocmai de aceea, autoritățile din Buhuși au decis să strângă drastic cureaua, iar mai mulți funcționari publici și angajați ai instituțiilor din subordinea primăriei au fost trimiși în șomaj tehnic.

Este vorba despre personalul care își desfășura activitatea la casa de cultură, bibliotecă, sala polivalentă, clubul sportiv al orașului și centrul de servicii comunitare.

În plus, funcționarii care rămân în activitate vor avea salariile diminuate cu 25%.

În cazul acestora însă, pe lângă scăderea salarială, s-a dispus și reducerea programului de lucru de la opt la șase ore pe zi.

Există totuși și angajați pe care măsurile de austeritate nu-i afectează.

Este vorba despre polițiștii locali, pompierii voluntari și angajații de la salubritate și spații verzi.