Confidenţialitate

În această noapte se poate observa o ”ploaie de stele” | AUDIO

În această noapte are loc  ceea ce astronomii amatori numesc cea mai frumoasă ploaie de stele.

E vorba, de fapt, de spectacolul astronomic al Geminidelor, care are loc anual şi care ajunge la apogeu în noaptea de 13 spre 14 decembrie, conform NASA.

Acest fenomen astronomic a început din 4 decembrie şi se va încheia pe 17 decembrie. Astronomii amatori care se bucură de cer senin în această perioadă de iarnă în emisfera nordică, pot să admire momentul culminant al Geminidelor, numite popular ploaie de stele, în această noapte.

Frecvenţa Geminidelor observabile va fi mai mare decât în alţi ani pentru că momentul de vârf al fenomenului se suprapune peste trecerea în faza de Lună nouă, astfel că cerul va fi mai întunecat şi vor putea fi văzuţi chiar şi micrometeoriţii cu strălucire mai slabă.

NASA  spune că micrometeoriţii din această ploaie de stele se deplaseză cu 35 km/s, adică de peste 40 de ori mai repede decât un glonţ.

Observatorii din emisfera nordică se pot aştepta să vadă aproximativ 60 de astfel de micrometeoriţi pe oră, adică în medie “o stea căzătoare” pe minut în perioada de maxim a acestui spectacol astronomic. Cei din emisfera sudică pot vedea mai puţine stele căzătoare decât cei din emisfera nordică.

Geminidele au fost observate pentru prima dată abia în anul 1862, mult mai recent decât alte roiuri de meteori, cum sunt Perseidele, vizibile în luna august şi descoperite în anul 36 sau Leonidele, vizibile în noiembrie şi descoperite în anul 902.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Liliana Nicolae