Confidenţialitate

În 43 de localități se va aplica Scenariul Roșu, doar cu cursuri online

Ministerul Educației transmite că în 43 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori.

Mai exact, în aceste localități se va învăța exclusiv online. Cele mai multe astfel de localități (opt) sunt în județul Arad.

În localitatea arădeană Şiştarovăţ, de exemplu, rata de infectare depășește 50%.

17 reședințe de județ vor face școala în sistem hibrid. Printre ele, Alba-Iulia, Bacău, Oradea, Brașov, Giurgiu, Miercurea Ciuc, Ploiești, Sibiu sau Suceava. Și în sectoarele 1, 2 și 6 ale Capitalei se pot relua cursuri hibrid.

Lista cu situația din fiecare județ poate fi accesată aici.

„În urma analizei situației epidemiologice efectuate la nivel național de către direcțiile de sănătate publică și Institutul Național de Sănătate Publică (dată de referință: luni, 7 septembrie, ora 10.00), au rezultat următoarele:

• în 2.728 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mic de 1 la 1.000 de locuitori
• în 410 localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, se situează între 1 și 3 la 1.000 de locuitori
• în 43 de localități numărul de cazuri de noi îmbolnăviri, confirmate în ultimele 14 zile, este mai mare sau egal cu 3 la 1.000 de locuitori”, transmite Ministerul Educației.

Cele trei scenarii au următoarea configurație:

Scenariul Verde: Este varianta cea mai optimistă, cea în care mai puţin de o persoană la mia de locuitori este depistată cu COVID-19, în ultimele 14 zile. Prevede participarea zilnică (față-n față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;

Scenariul Galben: Risc mediu, presupune între 1 şi 3 persoane detectate pozitiv cu noul coronavirus la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

În acest caz, prioritate să meargă la şcoală vor avea preşcolarii, elevii din clasele 0-4, dar şi elevii din anii terminali.

Restul claselor vor face ore online, însă vor merge şi la şcoală, prin rotaţie, de 1-2 săptămâni.

Scenariul Roşu: Considerat de avarie, înseamnă că într-o localitate sunt mai mult de 3 persoane depistate pozitiv la mia de locuitori în ultimele 14 zile. În acest caz, şcoala se închide de tot, iar orele se vor face online. Acesta se aplică în mai multe localități din județele Arad, Bihor, Prahova, Sibiu, Bacău, Dolj.

Scenariile se vor actualiza permanent, în funcţie de situaţia epidemiologică locală.