Confidenţialitate

Imunitatea parlamentară a Rovanei Plumb, la votul deputaților

Plenul Camerei Deputaţilor supune votului, marți, imunitatea social-democratei Rovana Plumb.

Ministrul demisionar al Fondurilor Europene este acuzat de complicitate la abuz în serviciu în dosarul trecerii ilegale a unei părţi din insula dunăreană Belina şi a braţului Pavel din administratea statului în cea a Consiliului Judeţean Teleorman, care mai apoi le-a concesionat firmei TelDrum.

În faţa deputaților din comisia juridică, luni, Rovana Plumb şi-a susţinut nevinovăţia şi ‘buna credinţă’.

Doar liberalii au votat pentru ridicarea imunităţii social-democratei. Colegii săi din PSD au votat împotrivă, pe motiv că procurorii anticorupţie nu au prezentat suficiente probe.

În afacerea ‘Belina’ este anchetată şi Sevil Shhaideh, care a demisionat din postul de vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale.

Noile propuneri de miniştri se află în analiza administraţiei prezidenţiale, unde au ajuns luni.

Premierul Mihai Tudose susține că nu s-a consultat în prealabil cu preşedintele Klaus Iohannis, aşa cum s-a speculat.

Contestat de opoziţie, social-democratul Paul Stănescu este propus pentru portofoliul Dezvoltării, înlocuind-o pe Sevil Shhaideh. Marius Nica ar urma să preia coordonarea Fondurilor Europene de la Rovana Plumb. Felix Stroe este nominalizat pentru fotoliul de ministru Transporturilor, lăsat vacant de Răzvan Cuc.

Şeful Senatului a ţinut să anunţe că va boicota ceremonia depunerii jurământului. Călin Popescu Tăriceanu îl acuză pe Klaus Iohannis că a abandonat rolul de garant al respectării constituţiei, întrucât nu ar mai recunoaşte prezumţia de nevinovăţie. De altfel, ALDE a refuzat să îl retragă din executiv pe ministrul Viorel Ilie, responsabil pentru relaţia guvernului cu parlamentul, acuzat de Direcţia Anticorupţie că a trucat un concurs de angajare a unor funcţionari.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Liviu Dragnea, a anunţat – de săptămâna trecută – că nu va mai da curs invitaţiilor de la Cotroceni decâ după viitoarele alegeri, considerând că preşedintele Klaus Iohannis ar unelti împotriva actualei coaliţii de guvernământ.