Confidenţialitate

ÎmprEUnă în Europa. Măsurile UE pentru egalitatea de gen: șanse egale pe piața muncii, transparența salarială, program de lucru flexibil și concediu paternal de cel puțin 10 zile lucrătoare | AUDIO

În anul 2020, Comisia Europeană a dezvoltat o strategie prin care să se reducă inegalitățile dintre bărbați și femei astfel încât până în 2025 Europa să devină continentul în care femeile să fie egale cu bărbații.

De ce se impune o astfel de strategie? Pentru că genul rămâne un factor semnificativ în modelele de sărăcie, de exemplu. La nivel european, 23 % dintre femei sunt supuse riscului de sărăcie, comparativ cu 21,6 % dintre bărbați.

Sunt diferențe și în ceea ce privește nivelul salarial dintre femei și bărbați dar și al pensiei, arată o rezoluție a Parlamentului European din 11 februarie 2021. Sunt mai puține femei antreprenor, decât bărbați, mai puține femei în politică sau în funcții de conducere.

Potrivit  documentului Parlamentului European, incluziunea deplină a femeilor pe piața muncii și promovarea antreprenoriatului feminin sunt factori esențiali pentru realizarea unei creșteri economice incluzive pe termen lung și încurajarea independenței economice a femeilor.

Strategia de gen pusă la punct de UE vizează tocmai aceste aspecte: toți europenii, femei sau bărbați, fete sau băieți, trebuie să se bucure de libertatea de a-și urma propria cale, de șanse egale, de posibilitatea de fi membri egali în societate și de a deveni lideri dacă o merită.

Încetarea violenței împotriva femeilor,  combaterea stereotipurilor de gen, eliminarea disparităților de gen de pe piața forței de muncă, asigurarea unei participări egale a femeilor și a bărbaților în diferite sectoare ale economiei, eliminarea diferenței de remunerare între femei și bărbați și a disparităților de gen în ceea ce privește pensiile, eliminarea discrepanțelor de gen în ceea ce privește asumarea responsabilităților familiale și atingerea echilibrului de gen în procesul decizional și în politică sunt obiectivele cheie ale acestei strategii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ramona Strugariu, europarlamentar: O societate educată și evoluată prețuiește egalitatea de gen și o practică

Directivele, strategiile, campaniile de combatere a stereotipurilor de gen sunt instrumente pe care factorul politic, șefii de state și guvernele europene trebuie să le folosească pentru a ajunge la egalitatea de gen, spune Ramona Strugariu, eurodeputat român în Parlamentul European.

“O societate educată şi evoluată prețuieşte egalitatea de gen şi o practică. Înseamnă, de fapt, respect și plată egală pe piața muncii, reprezentare politică echilibrată, înseamnă şanse egale la competențe egale. Înseamnă o lume cu mult mai puțină violență şi ură, posibilitatea ca femeile să aleagă și să decidă pentru ele, să fie independente financiar, să-și urmeze propria cale, fără presiuni, fără constrângeri. Asta este Europa în care cred şi pentru care ar trebui să luptăm umăr la umăr în România şi în Uniunea Europeană, europarlamentari, Comisie, șefi de state sau de guverne” ne-a explicat Ramona Strugariu, europarlamentar al Partidului REPER, grupul Renew Europe.

Parlamentul European a adoptat reguli pentru prin care să putem echilibra viața personală cu cea profesională

Anul acesta Parlamentul European a aprobat directiva transparenței salariale: adică salarii egale între femei și bărbați cu aceeași funcție sau acces la justiție pentru victimele discriminării salariale. Potrivit acesteia, anunțurile pentru posturile vacante trebuie să fie neutre din punct de vedere al genului, iar procesul de recrutare trebuie să se desfășoare într-un mod nediscriminatoriu.

Inegalitatea salarială contribuie și la diferența de pensii dintre femei și bărbați, care, potrivit Consiliului European, era în 2018 la aproximativ 30% la nivel european.

Alte măsuri adoptate de Parlamentul European prevede și că tații pot avea concediu de paternitate plătit de cel puțin 10 zile lucrătoare iar îngrijitorii care se ocupă de rude foarte bolnave au dreptul la cinci zile lucrătoare de concediu.

Iar părinții care lucrează, dar au copii cu vârsta de cel puțin 8 ani, pot cere un program de lucru flexibil.

”În această legislatură am adoptat mai multe măsuri obligatorii de asigurare a transparenței salariale, o Directivă curajoasă pentru combaterea violenței domestice, măsuri care să îmbunătățească echilibrul de gen în consiliile de administrație și am lansat mai multe campanii de combaterea a stereotipurilor de gen, a traficului de persoane, campanii prin care îmi doresc să cresc reprezentativitatea femeilor în politică și să le fac vocea auzită în comunitate. România și Europa la puterea feminin există şi este realitatea în care îmi doresc să ne creștem copiii. Lor le face bine ca noi să fim bine, încrezătoare, puternice, reprezentate, implicate” mai spune Ramona Strugariu europarlamentar al Partidului REPER, grupul Renew Europe.

Anul trecut, Parlamentul European a adoptat în sesiunea plenară din luna noiembrie, o legislație care prevede și egalitatea de gen în conducerea companiilor. Statistic, domeniul managerial este cel în care femeile sunt cel mai dezavantajate față de bărbați: ocupă doar o treime din posturile de conducere și câștigă cu 23% mai puțin decât bărbații de pe aceleași poziții.

Parlamentul European are o comisie permanentă dedicată drepturilor femeilor și egalității de gen, iar ziua de 8 martie, Ziua Internațională a Femeii, este sărbătorită de Parlamentul European prin evenimente pentru sensibilizarea opiniei publice.

Țările europene au la dispoziție și fonduri, de miliarde de euro, pe care le pot accesa, în principal prin planurile naționale de redresare și reziliență, prin care să promoveze și să încurajeze egalitatea de gen.

Următoarele alegeri europarlamentare vor avea loc în perioada 6-9 iunie 2024 când vor fi aleși viitorii 720 de eurodeputați. România va trimite 33 de parlamentari europeni care vor lua decizii pentru noi toţi în următorii cinci ani.