Ilie Năstase va fi interzis la Grand Slam-uri și la Loja Regală de la Wimbledon

Ilie Năstase nu va mai putea sta în tribuna oficială la turneele de Grand Slam și nici nu va mai fi invitat la Loja Regală de la Wimbledon, în urma scandalului pe care l-a provocat la meciul de Fed Cup dintre România și Marea Britanie în weekend-ul trecut.

Fostul mare tenismen a fost suspendat provizoriu de forul internațional de profil, după ce în calitate de căpitan nejucător al României a avut o serie de conflicte la Constanța – cu adversarele, arbitrii și cu jurnaliștii britanici. În urma acestor conflicte i s-a retras acreditarea, iar Năstase nu a mai putut asista echipa la meciurile de duminică.

Amintim, totul a pornit în timpul partidei de sâmbătă dintre Irina Begu și Johanna Konta, când Năstase a fost trimis în tribune în urma unor discuții cu arbitrul de scaun. El a părăsit cu greu terenul după ce a țipat inclusiv la Konta, iar englezoaica a izbucnit apoi în plâns.

Totuși, Ion Țiriac și președintele Federației Române de Tenis, George Cosac îi iau apărarea. Cosac are o reacție surprinzătoare și spune că Ilie Năstase nu poate fi sancționat pentru jigniri, pentru că fusese deja eliminat și nu mai avea deci calitatea de căpitan nejucător. Fără să ofere detalii, Cosac susține că Năstase ar fi fost provocat pe tot parcursul săptămânii trecute de jurnaliștii oaspeți.

Fostul partener de dublu al lui Ilie Năstase din anii ’70, Ion Țiriac are la rândul lui o părere tranșantă: “În momentul în care un jucător iese de pe teren din proprie voință, pierde meciul! Ce e terenul de tenis? Face fiecare ce vrea? Îi poți cere să părăsească banca, dar cum își permite un arbitru să-l scoată din arenă? Așa suntem noi, le permitem străinilor să facă ce vor la noi acasă!”, a spus Țiriac la “Dolce Sport”.

În privința declarațiilor considerate rasiste, făcute de Ilie Năstase la adresa Serenei Williams, fostul tenisman român este apărat de mai multe voci importante din lumea tenisului, care amintesc că acesta are relații excelente cu jucători afro-europeni sau asiatici, ca Yannick Noah sau iranianul Mansour Bahrami, invitați de el pentru meciuri amicale la București.

În plus, istoria tenisului reține un episod în care Năstase s-a vopsit pe față cu cremă de pantofi neagră, înaintea unui meci în care a făcut pereche cu americanul Arthur Ashe, în semn de susținere față de lupta acestuia împotriva discriminării rasiale.

Totuși, Federația Internațională de Tenis l-ar putea obliga acum pe Ilie Năstase să achite și o amendă foarte mare pentru comportamentul de la Constanța, unde România a învins Marea Britanie cu scorul general 3-2 și și-a asigurat menținerea în Grupa Mondială 2 din Fed Cup.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS