Confidenţialitate

Ilie Bolojan: „La Cotroceni m-a surprins o oarecare crispare a colegilor. Toată lumea sărea în picioare când treceam dintr-o cameră în alta. Mă simțeam prost. De ce sar oamenii? Așa era obiceiul” | VIDEO

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, este invitatul Ioanei Ene Dogioiu, joi, 13 martie, în emisiunea „Piața Victoriei”, la Europa FM. În urmă cu o lună, acesta a preluat interimatul de la fostul președinte – Klaus Iohannis – după ce acesta și-a anunțat demisia. Ajungerea bruscă la Cotroceni a fost o schimbare de care, spune Ilie Bolojan, „nu pot să spun că n-am fost îngrijorat, pentru că a fost și este un domeniu nou pentru care nu am fost pregătit”, dar, a adăugat acesta, „m-am adaptat din mers”. Ilie Bolojan a afirmat că România are „nevoie de o guvernare stabilă, dar nu doar de o guvernare care lâncezește, ci de o guvernare care face reforme”.

Ilie Bolojan, declarații LIVE în emisiunea „Piața Victoriei”:

  • Nu am avut un moment de track, dar în aceste patru luni de zile am ajuns în noiembrie președintele interimar al PNL, peste o lună am ajuns președintele Senatului și în următoarea lună, după demisia președintelui Iohannis, am ajuns să exercit această funcție. Nu pot să spun că n-am fost îngrijorat, pentru că a fost și este un domeniu nou pentru care nu am fost pregătit. Aici sunt alte subiecte, dar am încercat să mă adaptez în mers. Am încercat să îmi aduc o echipă cât mai bună de consilieri”. 

Ilie Bolojan: „Președintele României nu este unul de tip Macron sau Trump, care sunt președinți de tip executivi și, ca să poți să livrezi, să faci ceva, să onorezi această țară, trebuie să colaborezi”

  • „Uneori românii au așteptări foarte mari de la un președinte, pentru că îi dau votul, nu este cazul meu, eu am candidat doar la Senat, dar competențele lui sunt mult sub așteptările românilor. Președintele României nu este unul de tip Macron sau Trump, care sunt președinți de tip executivi și ca să poți să livrezi, să faci ceva, să onorezi această țară trebuie să colaborezi.
  • E obligatoriu ca președintele să colaboreze bine cu Guvernul. Dacă președintele României, indiferent cine este, nu colaborează bine cu Guvernul, ne batem joc de țara noastră. Ca să fii tratat serios de celelalte țări, să lupți pentru țara ta, trebuie să fii perceput ca un om serios, care îți respecți angajamentele, deci, o țară serioasă, o țară predictibilă. Asta înseamnă să colaborezi.
  • M-a ajutat că niciodată n-am fost o persoană conflictuală în plan politic”.

Ilie Bolojan: „La Cotroceni m-a surprins o oarecare crispare a colegilor de acolo – pentru mine sunt colegi – am rămas surprins că toată lumea sărea în picioare când treceam dintr-o cameră în alta. Și la un moment dat am simțit un disconfort. De ce sar oamenii? Așa era obiceiul”

  • „În plan extern, am fost surprins și bombardat de evenimentele zilnice care schimbau lucrurile și care ne-au forțat să ne adaptăm zi de zi: de la negocierile americano-ruse, de la poziționările față de Ucraina.
  • În plan intern, sigur, când te duci într-o instituție nouă vezi colegii, colaboratorii. La Cotroceni m-a surprins o oarecare crispare a colegilor de acolo – pentru mine sunt colegi – am rămas surprins că toată lumea sărea în picioare când treceam dintr-o cameră în alta. Și la un moment dat am simțit un disconfort, pentru că mă simțeam prost. De ce sar oamenii? Așa era obiceiul. Stați liniști, lucrați, vedeți-vă de treabă. Pentru că altfel s-ar simți zona de tip militar, dar pentru mine militar înseamnă ordine și performanță”.

Ilie Bolojan: „Nu pățești nimic dacă stai într-un avion de linie cu echipa ta”

  • „Aș vrea să fac ceea ce ține de mine ca această instituție să fie într-o stare mai bună. Trebuie să recunoaștem că avem o cotă foarte scăzută în instituțiile noastre. O chestiune importantă pe care cred că trebuie să o facem fiecare dintre noi, cei care suntem pe o funcție publică, este să-i facem pe oameni să aibă încredere într-o instituție publică. Prin ceea ce facem fiecare acolo. Prin a asigura transparența activității, de a te comporta normal.
  • Am fost acuzat că <<dom’le, se duce cu avioane de linie, din populism face lucrul acesta>>. Mie mi se pare o chestiune de normalitate. Și nu pățești nimic dacă stai într-un avion de linie cu echipa ta”.

Ilie Bolojan: „O astfel de candidatură (la președinție – n.red.) care ar fi ieșit din cadrul coaliției ar fi însemnat ca țara noastră să aibă niște șocuri guvernamentale pe care cred că nu și le poate permite”

  • „Gândiți-vă că o astfel de candidatură care ar fi ieșit din cadrul coaliției ar fi însemnat ca țara noastră să aibă niște șocuri guvernamentale pe care cred că nu și le poate permite. Cu siguranță nu ar fi fost o situație în care toată lumea să agreeze lucrurile și ar fi trebuit să faci niște operații politice care s-au mai făcut în România și din cauza cărora suntem parțial în situația în care oamenii nu mai au încredere în instituții publice”.

Ilie Bolojan: „Avem nevoie de o guvernare stabilă, dar nu doar de o guvernare care lâncezește, ci de o guvernare care face reforme”

  • „Pentru a duce țara noastră spre bine e nevoie să respectăm câteva chestiuni pe care, dacă nu le respectăm, e doar o chestiune de timp până vom avea niște probleme economice grave. Avem nevoie de o guvernare stabilă, dar nu doar de o guvernare care lâncezește, ci de o guvernare care face reforme, deci de o bună guvernare. Este absolut necesar, pentru că, dacă nu ne controlăm deficitele, dacă nu ne scădem cheltuielile statului, vom ajunge în situația în care la un moment dat agențiile de rating ne vor declasifica și vom fi în situața de blocaj.
  • Dacă nu ne luăm banii europeni până anul viitor, granturi, pentru că avem totuși încă opt miliarde de euro granturi, vom pierde practic banii care înseamnă dezvoltare. În situația respectivă, faptul că aveam acces la banii europeni le-a permis agențiilor să nu ne declasifice”.

Ilie Bolojan: „Dacă USR ar intra în guvernare, din punctul meu de vedere, ar fi un lucru bun, că întărește coaliția”

  • „Dacă USR ar intra în guvernare, din punctul meu de vedere, ar fi un lucru bun, că întărește coaliția. Bineînțeles, dacă se găsește o soluție negociată și toate lucrurile sunt în bună regulă, pentru că e nevoie mai departe de a face restructurări. Nu vom scăpa de aceste restructurări”.

Ilie Bolojan: „Faptul că acest tip de dezinformări au putut să influențeze maniera de vot într-un mod semnificativ arată că democrația noastră are niște probleme și ele vin din lipsa de încredere”

  • „Nu știu dacă putem vorbi despre o criză a democrației, dar este clar că nu avem o democrație perfectă. Pentru că o democrație în care ajungem să luăm astfel de decizii înseamnă că are niște probleme. Chiar dacă au fost interferențe care au generat niște percepții care s-au format într-o manieră incorectă, chiar dacă nu s-a respectat legislația financiară, faptul că acest tip de dezinformări au putut să influențeze maniera de vot într-un mod semnificativ arată că democrația noastră are niște probleme și ele vin din lipsa de încredere. 
  • În momentul în care oamenii nu mai au încredere în cei care îi conduc, în instituții, le sunt efectiv ostili”.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Elena Lasconi și-a depus la BEC dosarul de candidatură pentru alegerile prezidențiale: „Vă asigur că am învățat din greșeli” | AUDIO