IGSU: Cum ne pregătim în caz de furtună?

IGSU din județele vizate de fenomenele meteorologice anunțate din această după-amiază a stabilit o serie de măsuri care să vină în sprijinul populației.

Astfel, peste 4.000 de pompieri cu 1.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale.

Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns în județele aflate sub avertizare de Cod Portocaliu, din ordinul inspectorului general al IGSU, vor fi dislocate detașamente operative formate din câte 10 pompieri în județele vizate de avertizările meteorologice.

De-asemenea, vor fi discolate motopompe și camioane, care să intervină în caz de inundații.

Situația la nivel național va fi atent monitorizată de către Centrul Operațional Național din cadrul IGSU – se arată într-un comunicat al IGSU.

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență care pot afecta viața și bunurile, IGSU recomandă cetățenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice, să se adăpostească în locuințe sau alte spații care le asigură protecția și să deconecteze aparatura casnică.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Având în vedere posibilitatea averselor cu căderi semnificative de apă, se recomandă populaţiei din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curățarea șanțurilor și rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store.n

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS