Ieri, la Bucuresti, analistul american Robert Kaplan si-a lansat ultima sa carte – Razbunarea geografiei

Acesta susține că președintele Putin știe că NATO își va proteja membrii în cazul unei invazii terestre, dar nu și în cazul acțiunilor din interior. Astfel, americanul i-a sfătuit pe români să se ferească de acțiunile economice ale Rusiei în următorii ani.

Robert Kaplan i-a avertizat pe demnitarii români asupra achizițiilor ruse în sectorul media și cel bancar. Acesta a afirmat că în următorii 5 ani, Rusia va încerca să facă achiziții în aceste sectoare pentru a căpăta cât mai multă influență. Kaplan a estimat că noul imperialism rus se va extinde cu ajutorul serviciilor de informații și al companiilor energetice.

Americanul a amintit de dorința președintelui rus de a avea o zonă tradițională de securitate în Europa Centrală și de Est. Acesta a făcut o paralelă între situația actuală și pratica Uniunii Sovietice din timpul Războiului Rece, care le impunea statelor din zona de influență rusească să urmeze politica impusă de Kremlin.

Analistul a precizat că Rusia se simte permanent vulnerabilă, din cauza teritoriului vast, divizat și slab populat. Conform americanului, toate acestea vor duce la o permanentă stare de insecuritate, care declanșează nevoia de a avansa.

Kaplan a subliniat importanța Ucrainei pentru Kremlin ca loc de naștere al națiunii ruse. Totodată, analistul susține că Putin a bănuit că Europa nu va adopta sancțiuni semnificative din cauza dependenței energetice și a implicării economice.

Robert Kaplan a fost desemnat în 2011 de către Foreign Policy, printre ‘Primii 100 de gânditori ai lumii’. El a anunțat că următoarea sa carte va fi despre România.