Confidenţialitate

ICCJ atacă la Curtea Constituțională Codurile Penale aprobate săptămâna trecută în Parlament | AUDIO

Înalta Curte de Casație și Justiție atacă la Curtea Constituțională controversatele Coduri Penale aprobate săptămâna trecută de Parlament. Principalele aspecte contestate: abuzul în serviciu fără prag valoric și permisiunea ca interceptările serviciilor secrete să fie folosite în dosarele de corupție.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Înainte să fie promulgate, noile legi de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală au fost contestate de Înalta Curte de Casație și Justiție la Curtea Constituțională.

Curtea Supremă reclamă, de exemplu, că fără un prag valoric la abuzul în serviciu nu este respectată o decizie a Curții Constituționale. Judecătorii CCR au au stabilit că este nevoie de un prag valoric în cazul abuzului în serviciu.

După ce mai bine de o săptămână coaliția PSD-PNL-UDMR a negociat o valoare a acestui prag, pornind de la suma de 250.000 de lei despre care opoziția a acuzat că amintește de Ordonanța 13 a Guvernului Dragnea-Grindeanu, în final proiectul a fost adoptat fără prag.

De asemenea, Curtea Supremă reclamă și articolul din Codul de Procedură Penală prin care interceptările SRI pot fi folosite ca probe în dosarele de corupție.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Analist politic, despre scandalul pragului pentru abuzul în serviciu: Cred că a existat o înțelegere între toți actorii politici: PSD, PNL, dar și președintele Iohannis | VIDEO