Confidenţialitate

ÎCCJ anunță că s-a ajuns la un consens după discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu legat de drepturile salariale din sistem. Grefierii vor continua protestele iar magistrații din mai multe instanțe din țară li se alătură | AUDIO

Înalta Curte de Casație și Justiție transmite că, în urma discuțiile cu premierul Marcel Ciolacu, s-a ajuns la un consens în ceea ce privește drepturile salariale pentru angajații din sistem. Cu toate acestea, grefierii spun că vor continua protestele iar mai multe instanțe din țară anunță că întrerup activitatea.

Reprezentanții ÎCCJ anunță că președintele Înaltei Curți, Corina Corbu, a avut azi ( joi, 14 decembrie 2023) o întâlnire cu premierul Marcel Ciolacu. În urma acesteia, s-a stabilit ca articolul VIII din așa numita ”Ordonanță trenuleț” să fie aliminat dar și ca până la finalul anului să fie achitate diferențele salariale pentru luna noiembrie.

”În continuarea demersurilor pentru soluţionarea situaţiei de criză din sistemul de justiţie (…) preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, doamna judecător Corina Corbu, a avut, în 14 decembrie 2023, ora 11.30, o întâlnire cu prim-ministrul României, domnul Marcel Ciolacu, în cadrul căreia s-au stabilit următoarele:

  • eliminarea art. VIII din proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative;
  • în cursul lunii decembrie vor fi achitate diferenţele salariale aferente lunii noiembrie 2023;
  • plata tranşei pe anul 2023 pentru titlurile restante privind drepturile salariale restante;
  • asigurarea resurselor financiare pentru plata integrală a drepturilor salariale reglementate conform cadrului normativ în vigoare, pentru anul 2024, pentru categoriile de personal din
  • cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor de pe lângă acestea, precum şi pentru cele din cadrul Direcţiei Naţionale de Probaţiune;
    analizarea opţiunilor legislative pentru asigurarea unui sistem de salarizare echitabil şi previzibil în sistemul judiciar” se arată în comunicatul ÎCCJ.

Decizia vine după ce mai multe instanţe din ţară au anunţat că îşi suspendă activitatea, iar grefierii au ieşit în stradă, personalul din Justiţie fiind nemulţumit că în “Ordonanţa trenuleţ” la art. VIII se prevede eşalonarea pe şapte ani a plăţii unor drepturi salariale, câştigate prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acte administrative.

Președintele Sindicatului Național al Grefei Judiciare: Nu este suficient 

În sistem, protestele nu vor fi suspendate, anunță sindicaliștii. Grefierii dar și magistrații din mai multe instanțe, printre care Gorj, Iași, Prahova, Târgu-Mureș, vor întrerupe lucrul. Cătălin Trăistaru, președintele Dicasterial declară că promisiunile nu sunt suficiente pentru a opri protestele. ”Din punctul nostru de vedere nu a primit o plată. A primit garanții că vor fi efectuate plăți. Până când nu vor fi virate sumele pe card, mesajul colegilor mei este că rămânem în protest. Pentru că am mai primit garanții de la Ministerul Finanțelor și în trecut și nu s-au concretizat” a explicat Trăistaru pentru Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Dacă Guvernul nu va veni cu o soluție concretă, se va ajunge la blocarea sistemului. Dacă până acum s-a redus programul cu publicul iar sindicaliștii au participat la ședințele de judecată urgente, următorii pași sunt întreruperea activității pentru patru ore în ziua când se votează bugetul în Parlament iar apoi la grevă generală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Blocul Național Sindical

Citește și: Expert Forum cere Coaliției de guvernare să scadă subvenția pentru partide în 2024 | AUDIO